Universiteit wil lokalen voor digitaal toetsen aan Comeniuslaan

07 feb 2020

Het college van bestuur wil het voormalige bestuursgebouw en het aanpalende Comeniuslaan 6 verbouwen tot ruimtes voor digitaal toetsen. Als het plan wordt goedgekeurd, zijn die plekken er al begin 2021.

De universiteit heeft Comeniuslaan 4 en 6, de gebouwen naast de Aula, op het oog als tentamenlocatie voor digitale toetsen. Deze ruimtes zijn snel beschikbaar. Nu huizen er voornamelijk onderwijslokalen en (tijdelijke) kantoren van de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

De lokalen moeten als eerste worden verbouwd, dat gebeurt later dit jaar al. In 2021, als de sociale wetenschappers verhuizen naar het nieuwe Maria Montessorigebouw, zijn de kantoren aan de beurt. Uiteindelijk moeten 900 studenten tegelijkertijd een tentamen kunnen maken in Comeniuslaan 4 en 6.

Sportcentrum

Op dit moment maken studenten vaak nog tentamens op wiebelende tafeltjes in het sportcentrum. Niet ideaal, vindt de universiteit, die bovendien te maken heeft met een toenemende populariteit van digitaal toetsen. Ook de harmonisatie van het jaarrooster speelt een rol. Dat houdt in dat iedere student tegenwoordig tentamens heeft op hetzelfde moment. Dan zijn er logischerwijs meer ruimtes nodig.

Hoe de nieuwe tentamenlokalen eruit gaan zien? Afbeeldingen, vrijgegeven door de universiteit (zie foto boven), geven een impressie. Maar, zo benadrukt woordvoerder Martijn Gerritsen, die kunnen nog wijzigen. Waarschijnlijk komen op de tafels geen laptops te staan, maar vaste computers.

Voordelen

Digitaal toetsen is in opkomst omdat het, zeker voor docenten, allerlei voordelen heeft. Nakijken kost bijvoorbeeld minder tijd en docenten hoeven geen slordige handschriften meer te ontcijferen. Bovendien geeft digitaal tentamineren de mogelijkheid tot nieuwe vormen van toetsen, zoals het schrijven van een commentaar over een video. Ook veel studenten vinden het fijner: typen kunnen ze tegenwoordig sneller dan schrijven.

Het verbouwingsplan moet wel eerst nog worden besproken met het Stichtingsbestuur en de Universitaire Gezamenlijke Vergadering. Als die het een goed idee vinden, kan de verbouwing snel daarna beginnen.

1 reactie

  1. P. Krediet schreef op 13 februari 2020 om 17:48

    “Ook veel studenten vinden het fijner: typen kunnen ze tegenwoordig sneller dan schrijven.” Tja, maar heeft de auteur en het CvB kennis genomen van het onderzoek waar in dat Voxbericht naar verwezen wordt? Het is een bedenkelijk idee om juist het typen nog verder te stimuleren, terwijl wetenschappelijk net is vastgesteld dat schrijven beter is voor het leerproces. De universiteit geeft nu precies het verkeerde signaal – ruim baan voor de laptops. En het nakijken van honderden getypte tentamens is werkelijk oersaai, terwijl het met die slecht ontcijferbare handschriften best meevalt als je studenten dwingt in tekstvakken te schrijven. Bezinning gewenst!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!