College vond Cultuurcentrum te duur

20 okt 2015

Van het oorspronkelijke idee van een volwaardig Cultuurcentrum is weinig over. Het college vond zowel de exploitatie als de bouwkosten te hoog en kleedde de plannen volledig uit – zo bleek gisteren. De belanghebbenden reageren teleurgesteld.

4018275312_a3d657fe56_z
Zo komt het Cultuurcentrum er in ieder geval niet uit te zien. Foto: Bahman Farzad (Creative Commons)

Vorige week was het al te lezen in een uitgelekte brief, nu is het officieel. Het college van bestuur heeft de Universitaire Studentenraad (USR) laten weten dat de komst van het Cultuurcentrum niet doorgaat. De oefen- en repetitieruimtes voor theater, dans en muziek worden niet gerealiseerd. Wel komt er een theaterzaal met buitenpodium. Het USR noemt deze wijziging een ‘zeer onaangename verrassing’ en belooft er achteraan te gaan.

De vier repetitieruimtes zouden een investering van 1,9 miljoen euro vergen. Samen met de exploitatiekosten zou er een jaarlijks tekort zijn van 130.000 euro. Cultuur op de Campus betreurt dit. ‘We vinden het zonde dat de universiteit vooral naar de kosten kijkt en niet naar de behoeftes van studenten’, zegt bestuurslid Eva Meuwissen.

In de eerste plannen zou er een groot Cultuurcentrum komen, gevestigd in een eigen gebouw met verschillende faciliteiten, ruimte voor exposities en podiumkunst. De brede commissie – waarvan vertrekkend rector Theo Engelen voorzitter was – besefte al snel dat dit financieel niet haalbaar was. Daarom sneuvelde dit idee. Het Cultuurcentrum zou daarna in het Gymnasion komen, met op zijn minst een theaterzaal en een aantal repetitieruimtes.

Belofte
Edwin van Meerkerk, docent algemene cultuurwetenschappen, was lid van deze commissie. ‘Ik vind het jammer dat deze ruimtes er niet gaan komen, niet alleen als cultuurwetenschapper maar vooral als campusbewoner. Het culturele leven is belangrijk op een universiteit, net zoals de mogelijkheid tot sporten. Dat verdient een zichtbare plek op de campus.’ Daarnaast zou het Cultuurcentrum volgens Van Meerkerk voor meer samenhang tussen de culturele verenigingen zorgen.

Volgens Daan Verwaaij, politiek commissaris van cultuurkoepel CHECK, komt het college zijn beloftes niet na. ‘Het college heeft toegezegd faciliteiten te realiseren voor culturele verenigingen. Een theaterzaal is geen Cultuurcentrum en zonder repetitieruimtes zie ik het als een lege huls.’ Verwaaij denk niet dat het plan zoals het er nu ligt, alsnog door zal gaan. ‘De realisatiekosten zullen alleen maar hoger worden als de aankomende verbouwing van het Gymnasion af is.‘ / Maarten van Gestel

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

0 reacties

  1. T schreef op 20 oktober 2015 om 15:59

    • Maarten van Gestel schreef op 20 oktober 2015 om 16:45

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!