Universiteiten zuchten onder energiekosten, voor de RU komt de rekening later

08 sep 2022 ,

De energierekening van universiteiten kan zomaar met enkele honderden miljoenen stijgen. In 2021 besteedden de universiteiten samen bijna 100 miljoen euro aan water en energie, blijkt uit de jaarverslagen. De Radboud Universiteit heeft de energieprijzen in 2021 voor enkele jaren vastgezet en houdt rekening met prijsstijgingen vanaf 2023.

Van alle universiteiten betaalde Utrecht het meest: 16 miljoen euro. De tarieven staan dit jaar nog vast, laat een woordvoerder weten, maar voor volgend jaar houdt de universiteit rekening met een verdrievoudiging van de kosten naar 48 miljoen euro.

De Universiteit Maastricht verwacht eveneens hogere tarieven, nu de instelling weg moet bij de Russische energieleverancier Gazprom. De rekening gaat stijgen met 5 à 8 miljoen euro, voorspelde collegevoorzitter Rianne Letschert op Radio 1. De gebouwen gaan waarschijnlijk eerder dicht om stookkosten te drukken en voortaan is het de hele winter ‘warmetruiendag’.

Gazprom
De Universiteit Twente zit met hetzelfde probleem. Ook die zegde het contract met Gazprom op en moet nu ergens anders energie inkopen. Het gaat inderdaad om miljoenen euro’s, bevestigt een woordvoerder aan RTV Oost.

UniversiteitenEnergie en water in 2021
Universiteit Utrecht16,08
Vrije Universiteit Amsterdam12,94
TU Delft12,89
Rijksuniversiteit Groningen9,06
Universiteit van Amsterdam8,00
Universiteit Leiden7,00
Erasmus Universiteit Rotterdam6,90
Radboud Universiteit Nijmegen5,75
Universiteit Twente5,00
TU Eindhoven4,50
Universiteit Maastricht4,40
Wageningen Universiteit4,17
Tilburg University2,10
Totaal98,79

© HOP. Bron: jaarverslagen universiteiten 2021. In miljoenen euro’s.

Magnetenlab
De Radboud Universiteit betaalde 5,75 miljoen euro aan energie en water in 2021. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor het High Field Magnet Laboratory (HFML). In dit magnetenlab kan het hoogste magneetveld 22 miljoen watt gebruiken via een eigen aansluiting op het elektriciteitsnet. Om kosten te besparen staat dit veld, ook al voordat de energieprijzen stegen, maar een paar minuten in de nacht aan.

Ondanks de zeer volatiele markt blijven wij de huidige strategie voortzetten om ons zoveel mogelijk te beschermen mocht de markt verder stijgen.

De universiteit heeft voor de inkoop van elektriciteit en gas een strategie gebaseerd op risicospreiding. Daarom worden de prijzen enkele jaren vastgezet. De universiteit heeft in 2021, toen de marktprijzen laag waren, veel vastgezet, aldus het Energiejaarverslag.

De hoge marktprijzen gaan ‘invloed hebben op onze energieprijzen in 2023, 2024 en 2025. Ondanks de zeer volatiele markt blijven wij de huidige strategie voortzetten om ons zoveel mogelijk te beschermen mocht de markt verder stijgen’, aldus het jaarverslag. Vanwege de marktonzekerheid kan de universiteit geen goede toekomstverwachting geven. In april werd besloten de thermostaat lager te zetten om gas te besparen.

Extra geld
Als de totale energierekening drie keer zo hoog wordt, dan moeten de universiteiten een klap van 200 miljoen euro opvangen. Gas en licht zouden een flinke hap nemen uit het extra geld dat het kabinet voor het hoger onderwijs en onderzoek heeft uitgetrokken.

Het ministerie van OCW is in gesprek met het hoger onderwijs, laat de woordvoerder van minister Dijkgraaf desgevraagd weten. Met de jaarlijkse loon- en prijsbijstellingen en de verlaagde energiebelasting kunnen instellingen de prijsstijgingen “in elk geval gedeeltelijk dekken”.

 

 

© HOP. Bron: CBS. 2015 = 100.

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!