Utrecht en Wageningen scoren opnieuw het best in Keuzegids

24 nov 2022

In de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023 hebben Utrecht en Wageningen hun topposities in de ranglijsten gehandhaafd. Hun bacheloropleidingen worden het best beoordeeld. Nijmegen is de op een na beste brede universiteit van het land.

In de Keuzegids zet de redactie op een rij wat volgens haar de beste universitaire bacheloropleidingen van Nederland zijn. Utrecht is opnieuw de nummer één in de ranglijst van brede universiteiten. Ze krijgt veel lof voor de vakgebieden gezondheid en recht & bestuur. Datzelfde geldt voor de Radboud Universiteit Nijmegen, maar die scoort in totaal net een punt lager.

De Universiteit Leiden verdringt Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam van de gedeelde derde plaats. De Universiteit van Amsterdam is net als vorig jaar hekkensluiter. Dat ligt volgens de Keuzegids vooral aan de lagere waardering voor opleidingen economie & bedrijf.

Opvallend

In de categorie “overige universiteiten” heeft Wageningen Universiteit haar voorsprong op de Open Universiteit verder vergroot. De Universiteit Twente staat nu weer op de derde plaats omdat de Universiteit Maastricht 2,5 punten inleverde.

Opvallende stijger in deze ranglijst is de Erasmus Universiteit Rotterdam, die 3,5 punten hoger scoort dan vorig jaar. Daarom is het nu de TU Delft die de rij sluit, met de TU Eindhoven net boven zich.

De redactie van de Keuzegids baseert zich op de oordelen van ruim 286 duizend studenten die dit voorjaar de Nationale Studenten Enquête invulden. Zij gaven cijfers voor de inhoud van hun opleiding, hun docenten, de toetsing, de sfeer en de manier waarop ze worden voorbereid op hun loopbaan.

Daarnaast weegt mee hoeveel studenten zich inschrijven voor het tweede jaar en of ze binnen vier jaar zijn afgestudeerd.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!