Vader en zoon maken anti-katerpil

17 nov 2017 ,

’s Avonds een vent, ’s ochtends een vent. Als het aan student geneeskunde Niels Pesser ligt, wordt het een stuk gemakkelijker om fris op te staan. Samen met zijn vader, die apotheker is, verkoopt hij de anti-katerpil Zober!

Het idee ontstond een jaar of vier geleden tijdens een fietsvakantie. Vader Jacco en zoon Niels fietsen door de bergen en na een flinke tocht schuiven de mannen aan in een restaurant, waar verschillende glazen wijn worden gedronken.

‘Dan zit je de volgende ochtend toch minder lekker op de fiets’, vertelt Niels in de apotheek van zijn vader in het Brabantse Hoeven. ‘Toen zijn we gaan nadenken: zouden we daar niet iets aan kunnen doen?’ Terug in Nederland gingen de twee op zoek in de wetenschappelijke literatuur over katers. Niels’ ervaring als student geneeskunde, en Jacco’s kennis als apotheker, kwamen daarbij goed van pas. Ze vonden een middeltje dat zou moeten werken tegen katers en zo alledaags is, dat het bijna te mooi is om waar te zijn: groene thee.

Over welke bestandsdelen er precies in de pil zitten, doen de ontwikkelaars van de Zober!-pil mysterieus. ‘We willen niet dat grote bedrijven onze receptuur kunnen namaken’, verklaart Jacco. Wat hij wel wil vertellen is dat de thee die zij gebruiken uit China wordt geïmporteerd. En de caffeïne wordt er natuurlijk uitgehaald – aangezien die stof niet bevorderlijk is voor een goede slaap.

De dorpsapotheek van vader Jacco in Hoeven is de bakermat van Zober! Ook vandaag pruttelt er een zwart goedje op een kookplaat, dat de thee blijkt te zijn. ‘In de thee zit maar een kleine hoeveelheid van de werkzame stof. Door het indampen ervan kunnen we uiteindelijk een hoge concentratie van het stofje in de pil stoppen.’

‘Als de pil zou werken, zou dat revolutionair zijn’

Literatuur

Belangrijkste vraag is: werkt de pil ook echt, die sinds een paar weken online te koop is? Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie van de Radboud Universiteit, is niet overtuigd. Op verzoek van Vox is Russel in de wetenschappelijke literatuur gedoken die er is over het effect van groene thee op katers. Dat verband bestaat wel, alleen is nooit aangetoond dat het een kater volledig kan doen verdwijnen.

Russel: ‘Op basis van wat ik lees, acht ik het een onwerkzaam preparaat. Het effect van thee op de afbraak van alcohol gaat om 10 tot 15 procent. Heeft het lichaam normaal een uur nodig om een glas bier af te breken, dat doet het daar nu vijftig minuten over. Dat zet niet veel zoden aan de dijk.’ Bovendien, zo benadrukt Russel, kwam dat resultaat uit een studie met muizen. ‘Bij mensen is het allemaal niet uitgezocht.’

Tegelijkertijd maakt Russel een kanttekening: ‘Om zeker te weten of de pil werkt, moet hij getest worden. Als hij zou werken, zou dat revolutionair zijn. Het zou de eerste anti-katerpil zijn die zijn belofte nakomt.’

Jacco en Niels Pesser zijn ervan overtuigd dat de pil werkt. Ze hebben hem zelf getest en horen positieve geluiden van mensen om hen heen. Mocht het nu toch niet lukken om Zober! aan de man te krijgen, dan zitten ze daar niet heel erg over in. ‘Dan heeft het ons een flinke duit gekost, maar hebben we wel heel veel lol gehad samen.’

4 reacties

 1. Paul schreef op 17 november 2017 om 15:37

  The proof of the pudding is in the tasting Mr. Russel. Dus ik zou zeggen, drink er een paar (teveel) en ervaar zelf het effect van Zober!

  Ik ben in ieder geval overtuigd & heb de volgende bestelling reeds gemaakt.

  Vriendelijke groet, een gelegnheidsdrinker (die voortaan de volgende dag ook nog te genieten is..)

  • Ad schreef op 17 november 2017 om 17:06

   Beer is best, beers are better but ZOBER! is the best !

   Happiness is, waking up without a hangover.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!