Van Javaanse Jezus tot kantoorartikel: 50-jarig KDC heeft het allemaal in huis

30 apr 2019

Het Katholiek Documentatie Centrum viert woensdag zijn 50-jarig bestaan. Anders dan de meeste archieven huisvest het centrum niet alleen papieren documenten. In de loop van de jaren zijn daar ook allerlei voorwerpen bijgekomen. Drie opvallende objecten uitgelicht.

#1. Je zou het niet direct zeggen, maar op het Javaanse wandkleed (foto boven) staat een gekruisigde Jezus. Hij lijkt op de poppen waarmee op het Indonesische eiland Java het traditionele schimmenspel Wajang werd gespeeld. De bewoners gaven zo mythische verhalen aan elkaar door. Het is dan ook een Jezus in Wajangstijl. Met de komst van de Portugezen en Nederlanders is de Javaanse kunstvorm ingezet om Bijbelse verhalen te vertellen.

Het wandkleed is afkomstig uit de collectie van het Volkenkundig Museum dat in 2005 is opgeheven. Veel van de voorwerpen in die collectie zijn afkomstig van missionarissen uit Zuidoost-Azië.

Lessenaar uit 1928. Foto: Leoni Andriessen

#2. Lessenaar uit 1928 met daarop een gedicht van Hermanus Schaepman, de eerste priester die lid van de Tweede Kamer werd. Bepaald feestelijk begon zijn gedicht niet: ‘Bid en begin. Volhard’. En dat terwijl de lessenaar wél is gemaakt voor een feestje: het dertigjarig bestaan van de Bond van Rooms-Katholieke Werklieden Vereenigingen, voorloper van vakbond FNV.

Vanachter dit houten symbool van katholieke trots spraken bestuurders van de bond in het verenigingsgebouw de arbeiders toe. Vaak over maatschappelijke kwesties waarmee de bond haar leden probeerde bij te scholen. Na veel omzwervingen eindigde de lessenaar in het KDC, dat meer katholieke vakbondsarchieven herbergt.

Adresseermachine Nederlandse padvindersvereniging. Foto: Leoni Andriessen

#3. Adresseermachine van de Nederlandse padvindersvereniging. In zijn tijd, de jaren zestig, hip en handig. Een beetje kantoor had naast een typemachine zo’n adresseer- of stempelmachine. Zo ook de padvinders. De vereniging had van elk lid het adres op een metalen plaatje staan. De administrateur legde het plaatje met een envelop op het apparaat, haalde de hendel over en voilà, daar stond het adres op de brief.

De introductie van de computer in de jaren tachtig heeft het apparaat overbodig gemaakt. Het KDC bewaart het hele archief van Scouting Nederland en haar voorgangers, waaronder de Katholieke Verkenners.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!