Verenigingen worstelen met werving nieuwe leden

25 aug 2020 ,

Ondanks corona hadden veel verenigingen weinig moeite om opvolgers te vinden voor hun besturen, leert een rondgang. Nieuwe leden aantrekken is echter des te lastiger. Behalve voor de studieverenigingen, die de eerstejaars kortingen op bijvoorbeeld studieboeken kunnen bieden.

Studievereniging Mycelium maakte zich nooit echt zorgen om nieuwe aanwas. Eerstejaars communicatiestudenten melden zich immers altijd wel, al was het maar omdat ze als lid korting krijgen op studieboeken. Spannender was of het dit jaar zou lukken voldoende nieuwe bestuurders te vinden. Vanachter de kraam op de intromarkt vertelt Willem Leget dat die missie gelukkig is geslaagd. ‘De animo was wel iets minder, maar nog steeds ruim voldoende om voor opvolging te kunnen zorgen’, aldus de bestuurder die over twee weken afzwaait. Op dit moment wordt het nieuwe bestuur van studievereniging Mycelium ingewerkt.

Speciale eerstejaarscommissie

De opvolging hing de afgelopen maanden als een donkere wolk boven het verenigingsleven: zijn er nog wel studenten te porren voor een bestuursfunctie, nu er tijdens de coronamaanden zo weinig georganiseerd kan worden? ‘Het zou heel erg zijn als door de coronacrisis verenigingen moeten stoppen omdat er niet genoeg actieve leden zijn’, verwoordde Lotte Dirchs van studentensportkoepel NSSR het destijds.

Bij Mycelium blijkt die vrees dus vooralsnog ongegrond. De belangstelling voor het lidmaatschap is dit jaar behoorlijk groot: ‘Ik heb het gevoel dat studenten juist nu graag aanhaken omdat ze via studieverenigingen tenminste nog relatief makkelijk anderen kunnen leren kennen’, zegt Leget. Op de openingsmarkt staat hij eerstejaars te woord om ze warm te maken voor zijn vereniging. Mycelium heeft dit jaar een speciale eerstejaarscommissie ingesteld die het contact tussen nieuwe leden moet bevorderen, vertelt hij.

Hoe repeteer je  als je geacht wordt afstand te houden van elkaar?

Ook Sanne Westerweel, kandidaatsbestuurder van Postelein (pedagogische wetenschappen), heeft het idee dat eerstejaars meer dan andere jaren op zoek zijn naar verbinding. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de hele intro meer aanmeldingen telt dan ooit, zegt ze. ‘Ik denk wel dat het wat lastiger wordt om actieve leden te vinden voor bijvoorbeeld onze activiteitencommissies’, zegt collega-bestuurder Anne Wopereis. De reden is dat er weinig activeiteiten georganiseerd kunnen worden, behalve dan online.

De dames van Postelein zijn in elk geval blij dat ze fysiek aanwezig mogen zijn op de intromarkt om nieuwe studenten persoonlijk te ontmoeten. ‘Het is dan toch makkelijker om nieuwe mensen te enthousiasmeren.’

Studentenkoor Alphons Diepenbrock presenteert zich tijdens de introductiemarkt. Foto: Tom Hessels

Even verderop op de intromarkt staat Stukafest, bekend van de knusse optredens in studentenkamers. Kersvers bestuurslid Denise Willemsen vertelt dat ook hier de opvolging voorlopig is gegarandeerd. Waar zij en mede-bestuurslid Denise van Dam zich meer druk over maken, is hoe het studentenkamerfestival komende februari doorgang moet vinden. ‘Misschien kunnen we maar een paar studenten per kamer kwijt, als er nog steeds afstand gehouden moet worden.’ Of wordt het festival online gehouden, gelijktijdig met andere steden. Willemsen: ‘Op die manier zou je ook een optreden in een andere stad kunnen bijwonen.’

Studentenkoor Alphons Diepenbrock heeft weer andere zorgen: hoe repeteer je bijvoorbeeld als je geacht wordt afstand te houden van elkaar? Bestuurslid Charlotte van Ruiten vertelt dat er gelukkig inmiddels een speciaal protocol voor koren is: ‘De zigzagopstelling. Daardoor kunnen we nu weer wat vaker repeteren.’ Maar alle uitvoeringen werden de afgelopen maandag geschrapt. Volgens mede-koorlid Antonie Blom liep het ledenaantal al terug en is het door de coronamaatregelen niet eenvoudiger geworden nieuwe zangers te vinden.

Op de vingers getikt

De intro is ook voor de koorvereniging een belangrijk moment. Wat niet helpt, is dat de kraam in het Goffertpark in een hoek staat waar maar weinig studenten langskomen. En even achter de kraam vandaan komen om studenten persoonlijk aan te spreken, is gezien de strenge coronaregels in het park uit den boze. Wie dat wel deed, kon door de organisatie op de vingers worden getikt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!