Vergeet je wachtwoorden, log in met IRMA

25 sep 2018

In Nijmegen kunnen burgers vanaf deze maand hun eigen ‘digitaal paspoort’ beheren. De gemeente Nijmegen stelt haar bewoners in staat de gegevens uit de Basisadministratie te uploaden op de nieuw ontwikkelde app IRMA. Deze privacy-vriendelijke app, ontwikkeld onder leiding van Radboud-hoogleraar Bart Jacobs, maakt op termijn inloggen via DigiD overbodig.

Is het niet vreemd dat je bij het kopen van alcohol of het huren van een 18+ film naast je leeftijd ook persoonsgegevens zoals je voornaam, achternaam en woonplaats moet prijsgeven? Wel volgens de stichting Privacy by Design, die in 2016 werd opgericht om de app IRMA (I Reveal My Attributes) te ontwikkelen en het gebruik ervan te stimuleren.

In IRMA (zie ook het filmpje hieronder voor een uitleg van de app) kunnen mensen hun persoonlijke eigenschappen (of attributen) downloaden. Als ze vervolgens op een website willen inloggen, hoeven ze slechts hun relevante attributen prijs te geven. Het besluit van de gemeente Nijmegen om een twintigtal attributen, zoals voornaam, achternaam, straat, postcode, woonplaats, geboortedatum en het burgerservicenummer uit te geven, is daarom een belangrijke stap.

Het koppelen van IRMA en het basisregister persoonsgegevens (BRP) van de overheid, leidt ertoe dat IRMA voor veel meer doeleinden gebruikt kan gaan worden, zoals het inloggen in de zorg of het betrouwbaar tonen van je adres bij een webwinkel. De gemeente heeft de attributen voorzien van een digitale handtekening, waardoor andere instanties weten dat de gegevens correct zijn.

Talloze accounts

‘IRMA is zowel gunstig voor klanten als bedrijven’, zegt Bart Jacobs, hoogleraar Digital security én voorzitter van Privacy by Design. ‘Voor consumenten is het praktisch om al hun gegevens in één app te bundelen, zodat ze niet talloze accounts aan hoeven te maken. Dan hoef je ook niet meer al die wachtwoorden te onthouden.’

Daarnaast kunnen burgers met IRMA hun beklag doen tegen bedrijven die hen willen verleiden tot oversharing – het prijsgegeven van meer privégegevens dan nodig. Jacobs: ‘Per gevraagd attribuut ontvang je als IRMA-gebruiker een melding, dus je ziet het meteen als een bedrijf om niet-relevante gegevens vraagt.’

Webwinkels als Bol.com, Mediamarkt en Coolblue kunnen met IRMA gaan werken

Hoewel bedrijven graag profiteren van veel informatie over hun klanten, bijvoorbeeld door persoonsgericht  te adverteren, zijn ook zíj gebaat bij IRMA. ‘Door de digitale handtekening van de gemeente weten bedrijven zeker dat ze over de juiste gegevens beschikken’, stelt Jacobs, die ook aanstipt dat IRMA webwinkels als Marktplaats in staat stelt om oplichters te weren. ‘Bovendien is IRMA-software open source en gratis beschikbaar.’

Een samenwerking met Thuiswinkel, de belangenvereniging van Nederlandse webwinkels, die naast Marktplaats ook winkels als Bol.com, Mediamarkt en Coolblue op haar ledenlijst heeft staan, behoort daarom tot de mogelijkheden.

Onbegrensde mogelijkheden

Daarnaast biedt IRMA uitkomst bij administratieve rompslomp. Deze week organiseert de vereniging van Nederlandse Gemeenten in Zwolle een hackathon,  waar gewerkt wordt aan nieuwe vormen van digitale dienstverlening, onder andere gebaseerd op IRMA. ‘Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het online aanvragen van parkeervergunningen of het inschrijven bij een woningbouwvereniging. Allemaal zaken die via IRMA flink versimpeld kunnen worden’, aldus Jacobs.

De mogelijkheden met IRMA lijken onbegrensd, maar een wereld zonder wachtwoorden en identiteitsdocumenten ziet Jacobs (nog) niet voor zich. ‘Eerst maar eens kijken hoe de app zich in Nederland verspreidt.’ Het begin buiten de grenzen is er overigens al. Op een kaart toont Jacobs dat in ieder continent al enkele IRMA-registraties hebben plaatsgevonden. ‘Deze mensen kunnen er nog niks mee, maar ze zijn blijkbaar al wél geïnteresseerd in de software.’

De attributen van de gemeente Nijmegen zijn via deze link te downloaden. Dit artikel verscheen eerder op Radboud Recharge.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!