Verkiezingen begonnen, maar niet álle studenten kunnen stemmen

03 jun 2019

Studenten kunnen vanaf vandaag stemmen voor de medezeggenschap op universitair, facultair en opleidingsniveau. Maar dat geldt niet automatisch voor alle studenten. Student Luuk Godtschalk trekt aan de bel.

Voor Luuk Godtschalk was het duidelijk: als student aan de master Cyber Security volgt hij de helft van zijn onderwijs in Nijmegen en dus wil hij ook invloed uitoefen op het onderwijs. Stemmen dus. Maar hij ontdekte dat hij helemaal niet geregistreerd staat als kiezer.

De master die Godtschalk volgt is een bijzondere, namelijk een met de helft van de colleges in Eindhoven aan de TU, en de andere helft aan de Radboud Universiteit. Godtschalk staat ingeschreven aan beide universiteiten, maar zijn collegegeld betaalt hij aan de TU/e. Waarschijnlijk dat hij daardoor niet uitgenodigd werd om te stemmen.

Gelijk

Waar veel studenten het bijltje erbij neer zouden gooien, stapte Godtschalk naar Bert Donks, secretaris van het stembureau van de studentenverkiezingen. Die stelde hem in het gelijk, nadat de student zijn officiële aanmelding aan de Radboud Universiteit kon overleggen. Hij werd vorige week alsnog toegevoegd aan het kiesregister.

Hoeveel studenten niet kunnen stemmen, weet Godtschalk niet. Maar de drie studiegenoten bij wie hij het checkte, staan evenmin geregistreerd als kiezer. ‘Vreemd’, vindt Godtschalk, ‘want iedere stem telt. Zeker op facultair en opleidingsniveau kan één stem een verschil maken’.

Geen overzicht

Bert Donks laat nu door Bureau Juridische Zaken van de universiteit uitzoeken welke studenten er precies wel en welke niet zijn opgenomen in het kiesregister. Door de verschillende manieren waarop studenten ingeschreven kunnen zijn aan de universiteit, heeft Donks geen overzicht wie er uitgesloten zijn van het stemrecht.

Donks is naar aanleiding van de situatie van Godtschalk van plan de reglementen nog eens tegen het licht te houden. Dat maakt voor de verkiezingen van deze week echter niks meer uit: die regels staan inmiddels vast.

Studenten kunnen bij de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad kiezen tussen de lijsten asap en AKKUraatd. In de huidige studentenraad nemen die twee partijen allebei vier zetels in. In twee interviews stellen lijsttrekkers Thom Teulings (asap) en Bart Zonneveld (AKKUraatd) zich voor.

Meer lezen over Medezeggenschap? Bekijk dan ons dossier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!