Vier nieuwtjes uit de nieuwjaarsrede

04 jan 2016

In zijn nieuwsjaarsrede keek collegevoorzitter Gerard Meijer in een propvolle Aula vooral terug op het afgelopen jaar. Maar er waren ook vier nieuwtjes.

De Syrische asielzoeker Wael Eshack uit Heumensoord vertelde zijn vluchtverhaal tijdens de nieuwjaarsrede. Foto: Joeri Simmelink.
De Syrische asielzoeker Wael Eshack uit Heumensoord vertelde zijn vluchtverhaal tijdens de nieuwjaarsrede. Foto: Joeri Borst.

 

#1 De gastspreker
Wael Eshack (32), asielzoeker uit Syrië, kreeg halverwege de nieuwjaarsrede de gelegenheid om  zijn verhaal te doen. Hij vertelde hoe hij het leven waarvan hij hield achter zich moest laten: zijn studie politicologie, zijn vrouw. ‘Ik beschouw haar als mijn vrouw maar officieel is ze mijn vriendin.’ Hij mag als christen voor de Syrische wet niet trouwen met zijn islamitische vrouw, legde hij uit.
Eshack reisde door onder andere Libanon, Griekenland, Oostenrijk en Duitsland naar Nederland. Via Groningen, Ter Apel en Veenhuizen kwam hij terecht in Heumensoord. ‘Ik wil niet klagen, maar het valt niet mee om te leven met honderd roommates en met de vele kinderen die je in de ochtend wakker schreeuwen.’ Hij is dankbaar voor alle hulp die de Nijmegenaren de bewoners van Heumensoord geven. En in het bijzonder de Nijmeegse universiteit die lesboeken verstrekt. ‘Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker’. Hij hoopt straks, als hij de vluchtelingenstatus heeft, in Nijmegen te kunnen blijven wonen. Met zijn vrouw, die nu nog in Syrië is.

#2 St. Stevenskerk
De opening van het academisch jaar in september zal deze keer plaatsvinden in de St. Stevenskerk en niet in de zweterige grote gymzaal van het Sportcentrum. ‘Zo bevestigen wij de band met de stad’, zei collegevoorzitter Meijer, die erop wees dat 2016 een kroonjaar wordt voor Nijmegen (met de honderdste Vierdaagse en de Italiaanse wielerwedstrijd Giro in de stad). ‘En’, voegde hij eraan toe, ‘dan zijn we meteen ook beter bestand tegen tropische temperaturen.’

#3 Schommelen
Er komen zes schommelbankjes op de campus. Van die brede banken waar je met z’n tweeën of drieën op kunt zitten. En kunt schommelen.
De schommelbanken zijn de uitkomst van de ideeënwedstrijd die de Universitaire StudentenRaad (USR) afgelopen zomer uitschreef. Er moest namelijk nog iets worden verzonnen om te doen met een overgebleven bedrag van achtduizend euro. De USR gaat zich volgende week buigen over de vraag waar de bankjes moeten komen en hoe ze er precies uit gaan zien.

Nieuwjaarsrede.2
De winnaars van de Hermesdorfprijzen 2015 en collegelid Wilma de Koning. V.l.n.r. Wilma de Koning, Heino Falcke, Yvonne van den Berg, Marcel Olde Rikkert. Foto: Joeri Borst

 

#4 De Hermesdorfprijzen 2015
De Hermesdorfprijzen, voor wetenschappers die met hun onderzoek op een onderscheidende manier in de media waren, gingen naar hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert, promovenda bij sociale wetenschappen Yvonne van den Berg (Hermesdorfprijs voor jong talent) en hoogleraar sterrenkunde Heino Falcke (hij was het afgelopen jaar internationaal het meest opgevallen). / Martine Zuidweg

2 reacties

  1. Bryan schreef op 5 januari 2016 om 16:41

    • TOm schreef op 7 januari 2016 om 17:30

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!