Vier onderzoekers ontvangen Vidi-beurs

30 mei 2017

Vier wetenschappers uit Nijmegen hebben vandaag een Vidi-beurs gekregen. Ze ontvangen elk maximaal 800.000 euro om hun onderzoek te financieren. Hanneke den Ouden is een van de gelukkigen. Zij probeert te achterhalen hoe mensen beslissingen nemen.

Hoe nemen we beslissingen? Die vraag staat centraal in het onderzoek van Hanneke den Ouden van het Donders Instituut. Vandaag is ze een van de vier Nijmegenaren die een Vidi-beurs krijgen om hun onderzoeksvoorstel uit te voeren. 800.000 euro valt haar ten deel. De komende vijf jaar gaat ze uitzoeken hoe mensen tot een besluit komen. Den Ouden: ‘Ik had echt niet verwacht dat ik de beurs zou krijgen. Wel gehoopt natuurlijk.’

Met de auto of de fiets?
Een beslissing kun je op verschillende manieren maken. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een auto of fiets om naar je werk te gaan. Vragen kunnen zijn: Hoeveel ga je er mee rijden? Wat is beter voor het milieu? Misschien neem je een beslissing ook op gevoel. Een auto kan bijvoorbeeld heel ‘cool’ zijn om te hebben. ‘Hoe je zo’n keuze maakt en wat de gevolgen van die keuze zijn, dat wil ik weten’, aldus Den Ouden. Met het onderzoek wil ze laten zien hoe we ervoor kunnen zorgen dat we in elke situatie de juiste beslissing nemen.

Den Ouden gaat hiervoor met speciale stofjes het beslissingscentrum in de hersenen van proefpersonen beïnvloeden. ‘Daarna laat ik mensen dan spelletjes of opdrachten doen en kijk ik hoe hun gedrag is veranderd.’ In een volgende stap gaat ze met een MRI-scanner kijken welk deel van de hersenen actief is bij het nemen van een beslissing.

‘Ik hoop psychiatrische aandoeningen beter te kunnen karakteriseren’

Den Ouden hoopt in de toekomst ook mensen met een psychiatrische aandoening te onderzoeken. De onderzoeker wil weten welke manier van beslissingen nemen hoort bij welke aandoening.

Een klinische en wiskunde achtergrond
De Vidi-beurs, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), is onder meer bedoeld om nieuwe onderzoekers aan te nemen. Wie dat in haar geval gaan worden, weet Den Ouden nog niet: ‘We gaan een open sollicitatieronde houden. Ik hoop op  iemand met een wiskunde-achtergrond en iemand met een klinische achtergrond. Maar ik heb nog echt geen idee.’

De andere Nijmeegse onderzoekers – verbonden aan het Radboudumc – die een Vidi-beurs in ontvangst hebben genomen zijn Sita Vermeulen, Vivian Weerdesteyn en Christian Gillissen. Hier vind je meer in informatie over hen.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!