Volle collegezalen mogen weer, mondkapjes niet langer verplicht

15 sep 2021

Na ruim anderhalf jaar mag het binnenkort weer: volle collegezalen. Het kabinet liet dinsdagavond weten de norm van maximaal 75 mensen in een ruimte los te laten.

Met ingang van 25 september mogen alle stoeltjes in een collegezaal weer bezet worden. De roodwit-gestreepte linten tussen de bankjes behoren tot het verleden. Het dragen van mondkapjes in de gebouwen is ook niet langer verplicht. De anderhalve meter afstandsregel werd al eerder doorgestreept.

Voor Nijmeegse studenten betekent dit dat ze elkaar weer vaker zullen treffen op de campus. Woordvoerder Martijn Gerritsen zegt blij te zijn met dit goede nieuws. Toch zal ook straks nog een deel van het onderwijs online worden aangeboden in plaats van op de campus. Dat blijft voorlopig ook zo. ‘Het opstellen van een rooster vraagt maanden voorbereidingstijd, dat kan niet omgegooid worden als het onderwijs al loopt. Het is dus niet zo dat alles met ingang van 25 september weer bij het oude is’, waarschuwt hij. ‘De collegezalen mogen weer vol, maar het kan helaas voorkomen dat er niet voor alle studenten plek is.’

Horeca

Na de zomer van 2020 werden de zalen van concertgebouw de Vereeniging en de Stadsschouwburg ingezet om onderdak te bieden aan studenten. In die gebouwen konden grote aantallen studenten college volgen op anderhalve meter van elkaar. Ook dit jaar kunnen faculteiten opnieuw gebruikmaken van deze locaties, want een huurcontract is al getekend.

Er zijn nog veel onduidelijkheden over het nieuwe coronabeleid. Zo kondigde het kabinet aan dat een coronapas of een bewijs van een negatieve test verplicht worden in de horeca. Geldt dat ook voor de Refter, het Cultuurcafé en de overige kantines? En als theaters bezoekers moeten controleren op een vaccinatiebewijs, moet het debatprogramma Radboud Reflects dat dan ook voorafgaand aan een lezing?

Gerritsen: ‘De kans dat de maximale groepsomvang voor onze horecavoorzieningen verdwijnt lijkt me reëel. Maar we wachten op de detailuitwerking van de regels door het ministerie en zullen daar naar verwachting begin volgende week over communiceren, of eerder als dat kan.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!