Vox-redacteur Stan van Pelt wint landelijke prijs voor wetenschapsjournalistiek

30 mrt 2020

Wetenschapsredacteur Stan van Pelt heeft met een verhaal op voxweb.nl de prijs voor de beste wetenschapsjournalistieke productie van Nederland in 2019 gewonnen. Van Pelt volgde maandenlang neurowetenschapper Sebo Uithol in de aanloop naar diens aanvraag voor een ERC-grant. Het verhaal leest ‘bijna als een thriller’, aldus de jury.

In de zomer van 2019 was het erop of eronder voor Sebo Uithol. De maanden daarvoor had de Nijmeegse neurowetenschapper fulltime in zijn Europese beursaanvraag van anderhalf miljoen euro gestoken. Hij schaafde zijn presentatievaardigheden bij, kreeg advies van subsidieadviseurs van de Radboud Universiteit, ontving feedback van collega’s en toog naar Brussel voor dé pitch voor de selectiecommissie van de European Research Council (ERC).

Al die tijd volgde Stan van Pelt, sinds afgelopen najaar redacteur van Vox en tot 2017 zelf wetenschapper, Uithols voetsporen. Nog vóórdat de beslissing van de commissie viel, tekende Van Pelt het voorbereidingstraject van Uithol op – niet wetende dat de ERC de aanvraag van Uithol zou weigeren, waardoor zijn wetenschappelijke loopbaan op losse schroeven zou komen te staan. In september kwam dat nieuws naar buiten en volgde Van Pelts tweede verhaal, waarin Uithol zijn wanhoop niet onder stoelen of banken steekt.

Thriller

De Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN) prijst de verhalen als een ‘unieke inkijk in hoe hard de moderne wetenschappelijke wereld is’. Volgens de jury leest het verhaal over Uithol ‘bijna als een thriller’.

In een digitale prijsuitreiking – vanwege de coronamaatregelen – maakte bestuurs- en jurylid Nadine Böke Van Pelts uitreiking gisteren bekend. De fysieke overhandiging van de zogeheten ‘Gouden beitel’, volgt later dit jaar. Naast Böke bestond de jury uit Martijn van Calmthout, voormalig chef van de wetenschapsredactie van de Volkskrant, en Ronald Veldhuizen, winnaar van vorig jaar.

Dymph van den Boom

Achter Vox-redacteur Van Pelt volgden op de tweede en derde plaats Jop de Vrieze voor een serie artikelen in de Groene Amsterdammer over vaccinaties en Frank van Kolfschooten, die in NRC het vermeende plagiaat van Dymph van den Boom, oud-rector van de UvA, aan de kaak stelde.

In haar video-toelichting van de uitgereikte prijzen merkt Böke op dat de jury het mooi vond om te zien dat kwalitatief hoogstaande wetenschapsjournalistiek niet voorbehouden is aan de bekende landelijke media. ‘Je moet ook universiteitsbladen niet onderschatten.’

2 reacties

  1. Ad van Hout schreef op 30 maart 2020 om 20:30

    Meteen na het verschijnen van dit verhaal op Voxweb heb ik Stan al gefeliciteerd. Ik vond het een journalistiek hoogstandje. Wat fijn om nu te lezen dat Stan met dit verhaal een prestigieuze prijs heeft gewonnen. Meer dan verdiend Stan!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!