Opinie

‘Waar blijven de introplannen voor tweedejaarsstudenten?’

02 jul 2021

OPINIE - Vanaf september kunnen we waarschijnlijk weer zoals vanouds naar de universiteit. Voor één groep zal dit echter zwaar zijn: de tweedejaarsstudenten. Hun introductieweek viel vorig jaar grotendeels in het water en er staat vrijwel geen vervangende introductie voor hen klaar. Dat mag niet de bedoeling zijn, vinden Thomas Vissers en Thijmen van Hoorn van de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen.

De introductie is een belangrijke periode in je studententijd. Het is hét moment om je medestudenten te leren kennen, wegwijs te worden in Nijmegen en om de zaadjes voor je verdere studententijd te planten. Hoe prettig is het om alvast mensen te hebben om tijdens je eerste hoorcollege naast te zitten? En hoe waardevol kan het zijn om alvast kennis te maken met de studentenverenigingen, sportverenigingen en studieverenigingen om te kijken bij welke vereniging jij je thuis voelt?

Inhaalmoment

Studenten die zijn begonnen in 2020 hebben niet de mogelijkheid gehad om een “echte” introductie mee te maken. De Radboud Universiteit heeft het afgelopen jaar haar best gedaan een corona-proof alternatief te bieden, maar de week was zeker niet hetzelfde. Het ligt voor de hand eind augustus een inhaalmoment in te plannen: tweedejaars studenten kunnen dan alsnog kennis maken met elkaar en met het studentenleven, en studie-, sport- en studentenverenigingen kunnen zich alsnog van hun beste kant laten zien.

Ondanks toezeggingen van minister Van Engelshoven liggen er echter nog geen uitgebreide plannen op tafel bij de Radboud Universiteit: het blijft bij een normale introductieweek voor eerstejaars studenten en een “studieverenigingendag” voor tweedejaars. En dit terwijl een derde van de tweedejaars studenten aangeeft zich (nog) niet thuis te voelen op hun universiteit en de introductieweken vorig jaar zijn beoordeeld met een schamele 6,5.

Introfestival

Het is van groot belang om alsnog een vervangende introductie te organiseren voor de lichting studenten van 2020. Dit hoeft niet eens een volledige week te zijn, maar een meerdaags evenement is zeer waardevol. Het is niet genoeg om studieverenigingen één dag te geven om een volledig jaar aan binding met medestudenten en de universiteit in te halen. Laat de tweedejaars studenten in groepjes Nijmegen onveilig maken, zet een campustour op. Bied de mogelijkheden om vrienden te maken en de veelzijdigheid van de Radboud Universiteit te ontdekken.

Als coronamaatregelen het toestaan zijn de tweedejaars misschien ook welkom op het introfestival, maar ook daarvoor geldt dat het niet voldoende is. Er is daar weinig ruimte om medestudenten te leren kennen in groepsverband en op het festival ligt geen nadruk op binding met de studie.

Studentenleven

Niet alleen voor de studenten is een dergelijke introductie belangrijk, maar ook voor alle verenigingen. Al jaren kampt Nijmegen met een gebrek aan studentbestuurders. Een lichting studenten die in het eerste jaar nooit kennis heeft kunnen maken met haar verenigingen zal dit allerminst verbeteren. Het is goed dat er een dag voor studieverenigingen wordt ingericht, maar ook studentenverenigingen, sportverenigingen en andere organisaties verdienen die kans. Laat de grote studentenverenigingen bijvoorbeeld een feest of cantus organiseren voor tweedejaars, of geef tweedejaars ook de mogelijkheid om met een groepje de intromarkt af te struinen. De mogelijkheden zijn eindeloos, we moeten het alleen maar willen.

Het einde van corona betekent het begin van een nieuwe studententijd.

Het einde van corona betekent het begin van een nieuwe studententijd. Dat betekent ook dat we moeten investeren in onze nieuwe studenten. Geef ze de kans om elkaar te ontmoeten, om de stad en de studie te leren kennen en om het studentenleven na corona te vieren. Alleen zo zorgen we voor een goed begin aan de mooiste tijd van je leven.

2 reacties

  1. Studentmentor schreef op 4 juli 2021 om 14:45

    Ik kan niet anders dan dit opiniestuk volledig onderschrijven. Als mentor afgelopen jaar heb ik mogen ervaren hoe de nieuwe generatie studenten zich totaal nog niet verbonden voelt met de Radboud universiteit en de stad Nijmegen.
    Een jaarlaag dreigt nu volledig tussen wal en schip te vallen. Er wordt enorm hard gewerkt aan een introductie voor de nieuwe eerstejaarsstudenten, maar de huidige studenten uit het eerste jaar zijn de klos. Mijn “kindjes” vroegen zich toevallig precies afgelopen week verontwaardigd af waar de beloftes van de universiteit zijn gebleven die ze op dit dossier hebben gemaakt aan het begin van het jaar.
    Ik hoop dat de USR, studieverenigingen, studentenverenigingen en andere studentorganisaties dit probleem bij de universiteit aan blijven kaarten met een gezonde druk erachter, want dit kan echt niet!

  2. Studentolomeus schreef op 6 juli 2021 om 14:28

    Voltallige steun. Ik heb gelukkig nog wel een introweek meegemaakt en ik heb het al als erg moeilijk ervaren, kan me niet voorstellen hoe dat zit met mensen die nog bijna niemand fysiek hebben mogen zien.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!