Waar wonen de Nijmeegse hoogleraren?

03 apr 2018

Heijendaal, Brakkenstein, St. Anna en Groenewoud zijn populaire woonwijken onder hoogleraren. Wonen ze buiten de stadsgrenzen, dan is de kans groot dat ze in Malden zijn neergestreken. Kleef en Kranenburg zijn ook in trek: negen hoogleraren hebben daar een huis. Groot raadsel: welke professor woont er in het Groningse Rottum?

Vox kreeg de beschikking over de postcodegegevens van 364 hoogleraren van de Radboud Universiteit, voor een herhaling van onderzoek naar woonspreiding uit 2012 en 2005. De verschillen tussen de verschillende faculteiten zijn opvallend. Gemiddeld woont vier op de tien hoogleraren in Nijmegen, met de medici als koploper: 52 procent.

Dat de medici veelal in Nijmegen wonen is geen verrassing: dat was in 2012 ook al zo. De verklaring is een verhuisplicht voor de klinisch hoogleraren: zij moeten immers met spoed opgepiept kunnen worden voor operaties. Van de faculteiten zonder verhuisplicht springt die van de sociale wetenschappen eruit: 48 procent van de hoogleraren woont in Nijmegen. De juristen wonen meer verspreid: slechts drie op de tien koos Nijmegen als woonplaats.

Het verhaal gaat door onder de afbeelding.

Illustraties: Roel Venderbosch

Arnhem

Kijkend naar de kaart van Nederland, met 132 hoogleraren buiten Nijmegen en directe omgeving, zijn er drie clusters aanwijsbaar. Arnhem is met vijftien Nijmeegse hoogleraren de populairste stad, op de voet gevolgd door Amsterdam (13) en Utrecht (11). Eenzame stipjes zijn er ook, zoals een hoogleraar van managementwetenschappen met een woonadres in het Groningse Rottum.

Er woont ook een aanzienlijk aantal hoogleraren over de grens: Kleef en Kranenbrug hebben negen Radboud-hoogleraren in hun midden – een iets grotere ‘vlucht’ over de grens dan zes jaar terug. Vergeleken met het onderzoek uit 2012 kiezen hoogleraren iets vaker Nijmegen en directe omgeving als woonplaats. In 2012 was dat nog 53 procent, nu is dat vier procentpunten hoger.

Samenklitten

Ook in Nijmegen klitten de hoogleraren samen: postcodegebied 6525 (Heijendaal, Brakkenstein, St Anna, Groenewoud) herbergt 31 hoogleraren, vier meer dan zes jaar geleden. In 2005 en 2012 was Galgenveld nog de favoriete professorenbuurt, nu moet het genoegen nemen met een tweede plaats (27 hoogleraren).

Populairste woonplaats in de omgeving is Malden, met 22 hoogleraren – zes meer dan in 2012. Van alle hoogleraren woont 16 procent even buiten de stad, met twee faculteiten als uitschieter. Een op de vier bètahoogleraren woont in de streek, van de medici zelfs 30 procent.

Scroll naar beneden voor de verspreiding van de Nijmeegse hoogleraren per provincie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

9 reacties

 1. Jurgen Brink schreef op 3 april 2018 om 15:39

  Beste redactie,

  Altijd interessant om te weten waar onze hoogleraren wonen, maar wringt dit niet een beetje met de strenger wordende privacy regels: zo groot is Rottum (85 inwoners) nou ook weer niet om te weten waar die ene hoogleraar van de faculteit der Managementwetenschappen woont? Ik zou in elk geval zeker niet in het artikel gaan vragen wie die ene hoogleraar dan wel niet zou zijn.

 2. Martijn Tennis schreef op 3 april 2018 om 16:11

  Wat is t probleem precies Jurgen? Er woont een hoogleraar in Rottum, so what? Er woont er ook 1 in Noordwolde, en dan? Met zn allen met een pak eieren in de voortuin bij een onvoldoende? De meeste studenten zijn zo lui dat ze nog niet tot station Nijmegen komen.

 3. Eva schreef op 3 april 2018 om 16:30

  Ik ben het met Jurgen eens. Deze data zijn niet afgegeven door de onderzoekers zelf, maar door PZ. De waarborg van anonimiteit, die in dit soort onderzoeken naar persoonsgegevens hoort te gelden, is in het geval van de enkelingen ver te zoeken, zeker omdat ook de faculteit genoemd staat. Niet erg kies van de Vox.

 4. Friesland schreef op 3 april 2018 om 17:58

  Volgens jullie kaartje van Nederland komt er 1 hoogleraar uit Friesland. In het kaartje van Friesland zelf staan er echter twee???????

 5. Pieter schreef op 3 april 2018 om 19:01

  Mee eens met Jurgen, het is natuurlijk een fluitje van een cent om te achterhalen welke hoogleraar dat is in Rottum. Als de betreffende hoogleraren geen toestemming hebben gegeven voor het verstrekken van deze personeelsgegevens, dan is deze publicatie niet kosher.

 6. Paul schreef op 4 april 2018 om 11:34

 7. Frits schreef op 4 april 2018 om 17:39

  Kunnen jullie ook even bij het kadaster opvragen hoe groot de hypotheekschuld van elke individuele hoogleraar is?

 8. Marian schreef op 6 april 2018 om 10:10

  Ook emeriti zijn meegenomen in dit onderzoek (hoogleraar ben je voor het leven); als je dit bedenkt, geeft dit wel een ander beeld over de spreiding van de woonplaatsen van hoogleraren. Vermoed dat de nog ‘actieve’ hoogleraren een veel minder grote geografische spreiding laten zien.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!