Waarom deze studenten demonstreren tegen racisme in het Goffertpark

05 jun 2020

In het Goffertpark demonstreren Nijmegenaren vrijdagavond tegen racisme. Drie studenten vertellen waarom zij aanwezig zijn en waarom ze vinden dat iedereen zou moeten gaan. ‘Mensen bagatelliseren hoe groot het probleem is.'

Tamara Salov (24, Human Geography)

‘Zelf ben ik wit, maar krijg ik vanwege mijn Kroatische en Servische afkomst soms al opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. Moet je nagaan als iemand echt een andere huidskleur heeft. Op de Balkan merk ik wel dat ik soms voordelen van mijn afkomst heb. Zo heb ik er nog nooit een boete hoeven te betalen nadat ik werd aangehouden door de politie. Dat was bij een zwart iemand niet gebeurd.

Tamara Salov

‘Mijn vriend is Bosnisch en speelt professioneel basketbal in Amerika. In die sport zitten veel black guys, daardoor maakt hij racisme van dichtbij mee. Hij was bijvoorbeeld op een feestje waarbij de politie langskwam omdat het geluid te hard stond. De agenten pikten toen alleen de zwarte personen eruit. Hij is ook heel kwaad over het racisme, maar heeft nog niet durven demonstreren. In Amerika gaat het er een stuk heftiger aan toe dan hier.

‘Iedereen heeft weleens racistische vooroordelen en gedachten’

‘Eerst twijfelde ik of ik actie moest voeren tegen racisme. Was het niet voldoende om niet racistisch te zijn? Maar naarmate mijn vriend meer vertelde, wist ik dat we meer awareness moeten creëren. Iedereen heeft weleens racistische vooroordelen en gedachten. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Ik hoop dat mensen zich realiseren dat opmerkingen discriminerend kunnen overkomen, zelfs als ze niet zo bedoeld zijn.’

Sarah Boulehoual (22, Politicologie)

‘Ik ben enorm blij dat ook in Nijmegen een demonstratie wordt georganiseerd. Vanavond ga ik er no questions asked naartoe, al wordt het haasten na de verkiezingsuitslag (Boulehoual is fractievoorzitter van AKKUraatd, red.). De aanleiding is natuurlijk de moord op George Floyd in de Verenigde Staten, maar ik demonstreer vanwege een bredere boodschap: om mijn stem te laten horen tegen institutioneel racisme.

Sarah Boulehoual. Foto: Rein Wieringa

‘Zelf ben ik van Marokkaanse komaf. In de politiek hoorde je weleens extreme uitspraken over Marokkanen in het algemeen, uitspraken die ik mij persoonlijk aantrok. Maar institutioneel racisme draait juist om maatschappelijke tendensen die dieper gaan dan enkel beledigende uitspraken. Op dit moment maken we onderdeel uit van een maatschappij die minderheden structureel benadeelt. Mensen worden bijvoorbeeld nog steeds op basis van hun achternaam afgewezen voor bepaalde functies. Dat moet ophouden.

‘Demonstraties hebben in het verleden niet echt voor institutionele verandering gezorgd. Daarom hoop ik dat heel Nijmegen meedoet en er zo veel mogelijk demonstranten komen. Ik heb het gevoel dat nu veel mensen zeggen: het is genoeg geweest. Het is bizar dat racisme in 2020 nog bestaat, maar tegelijkertijd is het ook symbolisch voor deze tijd dat zoveel mensen ertegen opstaan.’

Ikara Hassan (26, lerarenopleiding Engels)

‘Wat in Amerika gebeurd is, heeft ook hier de emmer doen overlopen. In Nederland is eveneens veel racisme, al is het op een andere manier dan in Amerika. Het is niet het soort racisme dat je leert als je wordt grootgebracht. Het zijn juist de kleine opmerkingen, het gaat om hoe mensen je onbewust behandelen. Dat ze bijvoorbeeld zeggen: ‘Wat spreek je goed Nederlands’. Ze bedoelen het als compliment, maar staan er niet bij stil dat het anders overkomt.

Ikara Hassan

‘Ik denk dat veel mensen de grootte van het probleem bagatelliseren. Als ik in gesprekken met mijn vrienden mijn ervaringen bespreek, zeggen ze niet te weten dat het zo vaak gebeurt of dat überhaupt op deze manier racisme plaatsvindt. Die neiging hebben Nederlanders vaker. Dat begrijp ik ook, want als je het zelf niet meemaakt, merk je er weinig van.

‘Racisme is al veel zichtbaarder dan voorheen en ik hoop dat deze demonstratie mensen helpt te accepteren dat hedendaags racisme bestaat. Daarbij is het belangrijk je goed in te lezen en gesprekken te voeren met anderen over hun ervaringen. Dan krijg je een veel beter idee van wat bepaalde opmerkingen voor iemand kunnen betekenen.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!