Waarom je Sloterdijk vs Stiegler niet mag missen

16 jun 2016

27 juni debatteren Peter Sloterdijk en Bernard Stiegler in De Vereeniging over ‘het antropoceen’, het tijdperk waarin de mens de meest bepalende factor is op aarde. Vox geeft drie redenen waarom je het debat niet mag missen.

#1 Sloterdijk en Stiegler zijn echte denkgiganten
Sloterdijk en Stiegler zijn twee filosofen met een hoofdletter F. Sloterdijk roept voortdurend discussie op omdat hij blijft provoceren. Hij is de populairste filosoof van Duitsland en komt zelfs wekelijks op tv. Stiegler studeerde filosofie in de gevangenis. Daar bracht hij vijf jaar door nadat hij werd veroordeeld voor meerdere gewapende bankovervallen. Die pleegde hij, naar eigen zeggen, omdat hij niet meer het gevoel had te leven. Nu bouwt hij Smart Cities in Parijs en werkt hij bij Centre Pompidou.

#2 Het antropoceen is ‘hét belangrijkste onderwerp van onze tijd’
De filosofen gaan in gesprek over het antropoceen: het eerste tijdperk waarin de mens meer invloed heeft op de natuur dan andersom. Als we Radboud-filosoof Pieter Lemmens mogen geloven, is dat hét belangrijkste onderwerp van deze tijd: ‘Het antropoceen is eigenlijk een soort synoniem voor onze ecologische crisis. We hebben al een hele tijd invloed op onze planeet. Tot nu toe gebeurde dat vooral destructief, maar zoals de twee filosofen zeggen, kan het ook constructief.’

#3 Bekend probleem, nieuwe oplossingen
Dat idee kennen we natuurlijk allang. Toch zijn de antwoorden van Sloterdijk en Stiegler daarop nieuw, zegt Lemmens. Stiegler zoekt de oplossing bijvoorbeeld in de techniek. Hij stelt dat het aanpakken van de huidige crises niet is gelukt in de politiek en in het bedrijfsleven. De burgers moeten daarom zelf met een oplossing komen. Door zich te verenigingen via internet bijvoorbeeld, en samen iets op te bouwen. Zo kan de technologie, die heel lang als gif heeft gediend, ook een medicijn zijn.

Het debat tussen Peter Sloterdijk en Bernard Stiegler vindt plaats op 27 juni in De Vereeniging. Vanavond is er een inleidend college door Pieter Lemmens in het collegezalencomplex.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!