Waarom siliconen borstimplantaten mogelijk niet zo onschuldig zijn

18 jun 2020

Siliconen die ook in borstimplantaten voorkomen kunnen ervoor zorgen dat cellen doodgaan. Het zou de klachten van vrouwen met lekkende implantaten kunnen verklaren. Dat schrijven Nijmeegse onderzoekers in de jongste editie van Scientific Reports.

Tien jaar geleden zorgden ze voor flinke ophef, de vergrote borsten waarmee ex-model Ancilla van de Leest scholieren moest verleiden om aan de Radboud Universiteit te gaan studeren. Al snel besloot de universiteit de seksistische wervingsvideo’s offline te halen. Inmiddels heeft Van de Leest, die bij de laatste Kamerverkiezingen lijsttrekker werd van de Piratenpartij, op een andere manier last gekregen van haar implantaten. Ze zorgden voor extreme vermoeidheid en pijnlijke tanden, was haar overtuiging, vertelde ze vorig jaar tegen de NOS.

Toen ze de siliconen daarop liet verwijderen merkte ze meteen verschil. ‘Voor het eerst in 15 jaar had ik het niet meer koud’, mailt ze hierover, ‘al beschouw ik mezelf nog steeds als actief herstellende’. Met haar verhaal, dat ze uitgebreid deelde op Instagram, wil ze mensen waarschuwen om geen borstimplantaten te nemen. ‘Ik zou het absoluut afraden.’

Van de Leest is niet de enige die last kreeg van deze – medisch (nog) niet erkende – zogeheten ‘borstimplantaatziekte’. Vorig jaar kreeg het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten bijna 400 klachten binnen. De klachten zouden ontstaan doordat siliconen in het lichaam terechtkomen als gevolg van ‘zwetende’ of lekkende implantaten.

Ophopende siliconen

Een nieuwe Nijmeegse publicatie laat nu voor het eerst zien wat er dan mogelijk misgaat. In vakblad Scientific Reports beschrijven de biochemici hoe kleine siliconen-moleculen uit implantaten een soort cellulair zelfmoordproces in gang kunnen zetten.

Ger Pruijn. Foto: RU

Dat proces, apoptose in vakjargon, is op zichzelf een normaal mechanisme, waarmee je lichaam bijvoorbeeld in het beenmerg niet-functionele bloedcellen opruimt. Maar als het op een ongebruikelijke plek in het lichaam optreedt, bijvoorbeeld waar siliconen zich ophopen, kan het mogelijk tot ongewenste lichaamsreacties leiden, speculeert hoofdonderzoeker Ger Pruijn.

Eerder werd altijd gezegd dat siliconen ‘inert’ zijn, vertelt de hoogleraar biomoleculaire chemie via Skype, ze zouden het lichaam niet aantasten. Dat dit dus wel kan, past volgens hem ook bij de manier waarop de klachten zich ontwikkelen. ‘Vaak gebeurt dit pas vijf tot tien jaar nadat de implantaten zijn ingebracht. Pas dan zijn er mogelijk zoveel siliconen gelekt, dat de drempelwaarde die tot celdood leidt overschreden wordt.’

Robuuster

Hoe celdood exact de klachten verklaart, kan Pruijn ook niet zeggen. De huidige studie beschrijft labexperimenten, benadrukt hij, met gekweekte menselijke cellen. ‘De resultaten mag je daarom niet zomaar een-op-een vertalen naar wat er in het lichaam gebeurt.’ Van de andere kant, zegt hij, zijn de gebruikte cellen juist robuuster dan veel cellen in ons eigen lijf. Hierdoor kun je verwachten dat ze juist extra tegen een stootje zouden kunnen.

De hoogleraar ziet de resultaten dan ook als een waarschuwing. ‘Ik ben geen medicus, maar als je puur om esthetische redenen borstimplantaten overweegt, moet je je afvragen of je het risico wel wil nemen.’ Daarnaast is hij blij dat er tegenwoordig ook een betere registratie is van wie een borstvergroting krijgt en met welk type implantaat. ‘Zo kun je mogelijke effecten beter vaststellen.’

‘Ik ben ervan overtuigd dat het gifstoffen zijn’

Ook Henry Dijkman, onderzoeker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), is enthousiast over de studie, reageert hij desgevraagd per telefoon. ‘Het is opnieuw een sterke aanwijzing dat siliconen niet goed zijn voor je lichaam.’ Dijkman, die regelmatig samenwerkt met Pruijn maar niet als auteur betrokken is bij deze studie, strijdt al jaren voor meer aandacht voor het lekken van siliconen.

In eerder onderzoek trof hij siliconen aan in allerlei weefsels, van lymfeklieren tot aan de hersenen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het gifstoffen zijn. Maar het zal wel net zo’n lange strijd worden als bij nicotine, vanwege de commerciële belangen die spelen. Terwijl: bij 80 procent van de patiënten met borstimplantaatziekte zien we dat de klachten verminderen of zelfs totaal verdwijnen als ze hun siliconen implantaten laten verwijderen.’

Proefdierexperimenten

Toch is Dijkman, die ook docent is aan het Radboudumc, voorzichtig over de nieuwe bevindingen. ‘Resultaten op basis van gekweekte cellen zijn nog geen rechtstreeks bewijs dat borstimplantaatklachten door siliconen veroorzaakt worden.’ Om die link te onderzoeken doet Dijkman samen met Samantha Hughes proefdierexperimenten op de HAN, met de rondworm C. elegans. ‘Hopelijk kunnen we zo de stap zetten van celkweek naar organen, en uiteindelijk naar de populatie.’

Net als Pruijn pleit ook hij voor meer voorlichting. ‘De nieuwste bijsluiters van borstimplantaten wijzen gelukkig op het risico dat siliconen gaan lekken en naar plekken migreren als de lymfeklieren.’ Liever nog zou hij zien dat mensen indien mogelijk kiezen voor een natuurlijk alternatief, zoals lipofilling, waarbij lichaamseigen vetweefsel wordt gebruikt.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

4 reacties

 1. Regina van den Busken schreef op 18 juni 2020 om 15:44

  Ik word niet gehoord!!!!
  In 2012 heb ik te horen gekregen dat ik ALCL heb door implantaten die zijn gaan lekken.
  Ik sta nu al 1 jaar op een lijst bij VUMC en dat kan nog eens een jaar duren voordat ik afspraak heb met de enige dokter die gaat over siliconen schade. Voel me elke dag doodziek en niemand helpt mij.

 2. COSSkidsNederland schreef op 19 juni 2020 om 14:11

  COSSkids Nederland schreef: In de 90er jaren vorige decennia waren we met onze toen 8 jarige dochter vaste klant van een Professor Kinderneurologie aan het Radboud te Nijmegen. Uit de vele onderzoeken kwam helemaal niets alhoewel er een aanlegstoornis in de hersenen was gediagnosticeerd. De enige remedie op de zware epileptische aanvallen was het opvoeren van het medicijn tegen de aanvallen. Moeder had siliconen borstimplantaten gehad, ook tijdens de zwangerschap. Later werd bewezen dat er sprake was van scheuring van één implantaat. Dit wetende opperden we aan de arts of de uitgevloeide siliconengel van moeder effect zou kunnen hebben gehad op de aanleg van onze dochter in de baarmoeder. Een duidelijker NEE heb ik van mijn leven nooit gehoord, onmogelijk en we waren gelijk niet meer zo welkom in zijn praktijk.
  Inmiddels is onze dochter 34 jaar, afgezien van de epilepsie heeft ze een enorme ontwikkeling achterstand, slaapstoornissen, allergieën op verschillende voedingsmiddelen en durft zich bijna niet lopende voort te bewegen vanwege de frequente aanvallen, dus afhankelijk van een rolstoel. Ze leeft geïsoleerd in haar eigen woongedeelte met volledige begeleiding.
  Na 35 jaar uitvoerige onderzoek op deze materie weten we inmiddels aardig hoe het siliconen probleem in elkaar steekt. Gel uit de implantaten, gescheurd of intact, migreert door het gehele lichaam van de draagster. Het infiltreert en verstopt alle organen, verstopt de lymfen en vaten, hoopt zich op in het weefsel en draagt bij aan een versnelde veroudering. Dan de organen, sprake is van álle organen en met het bloed als vervoersmiddel passeert het ook de placenta van de moeder in wording, hier beïnvloed het op nadelige manier de vorming van de foetus. Niet alleen de cellen lopen gevaar maar ook het eiwit wordt aangevallen, wat o.a. nodig is voor het vormen van de hersenen en de myeline banen. Een aanlegstoornis ligt dan voor de hand. Levenslang opgezadeld door de gevolgen van een medische PRUL van moeder. Geen uitzicht op een volwaardige toekomst, altijd ziek en altijd afhankelijk van anderen. Geen leven dus!!
  Rond 2000 hadden we middels een kleine bulk van vrouwenslachtoffers van ca. 1500 via een mailing al 55 Nederlandse kinderen van bijna 300 geretourneerde antwoorden, alleen na implantatie geboren kinderen, zonder uitzondering met een pallet van ontwikkelingsproblemen en ziekten.
  Staat dat op zichzelf, NEE want inmiddels hebben we wereldwijd al een lijst van bijna 200 kinderen toegevoegd. Allemaal na implantatie bij moeder geboren, allemaal zonder uitzondering met gezondheidsproblemen. Kinderen zonder eigen siliconenhistorie en veelal niet borstgevoed. Veel van deze kinderen worden ook niet gevaccineerd, ervaring laat zien dat vaccinatie meestal een trigger vormt voor het activeren van de ziekte.
  Artsen kennen de eigenschappen van siliconen, omdat deze vaak als adjuvant gebruikt wordt in geneesmiddelen, veel medisch gebruiksmateriaal is van siliconen, ook in de openhart chirurgie werd/wordt het gebruikt, zonder weerga uitzonderlijk materiaal. Maar om ponden met chemicaliën vloeibaar gemaakte siliconen, waarvan niet bekend is hoe veilig het is, in een vrouwen lichaam te stoppen, blijft hoogst bedenkelijk, zo niet crimineel.
  Hoewel de siliconengel uit de implantaten “voor medisch gebruik” wordt gecategoriseerd, is nooit onderzocht hoe Dow Corning aan deze term is gekomen, nooit is er enig onderzoek gedaan wat het goedje werkelijk voorstelt. Allereerst is het spul vergeven van carcinogene en neurotoxisch chemische additieven die in ons land op de lijst van verboden chemicaliën staan. Ook is er nooit één producent geweest die een certificaat van veiligheid heeft afgegeven.
  Veel wetenschappers in Nederland en ook in de USA noemen het implantaat toxisch en niet bruikbaar voor medisch gebruik. Waarom laten “de heren en dames” van Overheid en het RIVM deze rotzooi nog steeds toe om vrouwen te mishandelen en kinderen voor het leven te mismaken. Wat in “Godsnaam” kan hier de reden van zijn om hier de verantwoordelijkheid af te wijzen.

  Namens COSkids Nederland
  Rene Opdam

 3. Nellie van de Sande schreef op 21 juni 2020 om 19:08

  Henry ik verga van de zenuw pijn vooral in mijn benen en nu ook mijn botten kań zo wat niet. meer lopen nu hebben ze mij naar een Geriater gestuurd in het chatarien ziekenhuis in Eindhoven die heeft bloed laten prikken en alles onder zocht en waar ik a.s donderdag de uitslag te horen krijg ben heel erg benieuw wat ze mij te vertellen heeft Henry je hoort nóg van mij wat de uitslag is

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!