Website en hotline in de lucht voor bedreigde wetenschappers

08 nov 2022

Last van bedreigingen, intimidatie of agressie? Wetenschappers die zich onveilig voelen kunnen vanaf nu een speciaal telefoonnummer bellen of hulp zoeken op de website wetenschapveilig.nl.

De universiteiten, onderzoeksfinancier NWO en wetenschapsgenootschap KNAW lanceerden gisteren het platform WetenschapVeilig. Dat deden ze in het bijzijn van minister Dijkgraaf en betrokken wetenschappers.

Het platform werd een jaar geleden aangekondigd vanwege de toenemende bedreigingen tegen wetenschappers door complotdenkers, radicale groeperingen en trollen op sociale media. Het is gemodelleerd aan PersVeilig, dat bedreigde journalisten bijstaat.

Impact

‘Het is ontoelaatbaar dat wetenschappers in hun werk te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties’, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging UNL. ‘De impact hiervan op onze mensen is heel erg groot en we zien de bedreigingen als een aanval op de academische vrijheid.’

Het doel is wetenschappers snel de juiste hulp te bieden. Ze kunnen 24 uur per dag telefonisch terecht bij een meldkamer. Ook kunnen ze via de website een melding doen, die wordt doorgestuurd aan hun werkgever. ‘De werkgever neemt binnen één werkdag contact op met de melders’, staat in de aankondiging.

De bedreigde wetenschappers worden dan in contact gebracht met veiligheidsspecialisten, HR-medewerkers, juristen, communicatiemedewerkers of anderen die kunnen helpen.

Aangifte

Universiteitsbestuurders hebben vaker laten weten dat ze hun wetenschappers steunen. Vorig jaar verkondigden ze dat ze altijd aangifte zouden doen bij bedreiging, geweld, stalking, inbraak of diefstal. In zijn eerste publieke toespraak als minister vroeg ook Robbert Dijkgraaf aandacht voor de veiligheid van wetenschappers.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!