Zeven studenten afgevoerd naar het ziekenhuis na gebruik ‘Tesla-pil’

12 apr 2021 ,

Zeven studenten werden vrijdagnacht in allerijl afgevoerd naar het ziekenhuis na een bad trip. Het Tesla-pilletje dat ze waarschijnlijk slikten blijkt ‘extreem riskant’, omdat je er heel lang en heftig van kunt trippen.

Acht ambulances, studenten die op brancards werden afgevoerd. Het was flink schrikken afgelopen vrijdag bij een studentenhuis in de Evertsenstraat in Bottendaal. De hoofdverdachte: een Tesla-pil.

Een pilletje met het het logo van de autoproducent erop zou zeven studenten in het huis een bad trip hebben bezorgd. Volgens de politie voelden de gebruikers zich onwel, waarna rond middernacht in paniek 112 werd gebeld.  Het leek alsof een van hen ‘compleet aan het flippen’ was, vertelde een buurtbewoner tegen De Gelderlander. Ambulances rukten in groten getale uit en vervoerden de studenten naar verschillende ziekenhuizen in de regio.

Niet alle bewoners van het huis hadden de pil gebruikt, blijkt uit berichten die rondgaan op sociale media. Ook kreeg niet iedereen die een pil had geslikt een slechte trip. Wel werden zij uit voorzorg ook meegenomen naar het ziekenhuis. Het is onduidelijk of het om een feestje ging met alleen huisgenoten, of dat er ook gasten van buiten aanwezig waren. Floor Rohwer, praeses van Ovum Novum, bevestigt het gerucht dat er leden van haar studentenvereniging onder de slachtoffers zijn.

Extra riskant

De bad trips hoeven overigens niet te betekenen dat de pillen ook vervuild waren, zoals soms het geval is bij synthetische drugs zoals deze. De klachten van de studenten komen namelijk sterk overeen met de informatie die het Trimbos Instituut geeft over de werking van Tesla. Je kunt er ‘heel lang en heftig’ van trippen, aldus de app Red Alert. ‘Dit kan vaak leiden tot paniekaanvallen en zelfs ziekenhuisbezoek.’ Red Alert is een speciale app van het Trimbos waarop mensen informatie kunnen opzoeken over de werking en risico’s van drugs.

Sommigen vergelijken de trip met LSD

De Teslapillen bevatten de werkzame stof DOC, aldus de lijst ‘Extra riskante tabletten’ van het Trimbos. DOC (scheikundige naam 2,5-dimethoxy-4-chloroamfetamine) heeft een psychedelische werking doordat het serotonine-gevoelige hersencellen beïnvloedt. Op internet vergelijken sommige gebruikers de trip die ze door DOC krijgen met LSD.

Volgens het Trimbos zorgt DOC zelfs bij lage doseringen van enkele milligrammen al voor heftige hallucinaties. Die kunnen soms wel een dag duren, en leiden in sommige gevallen tot paniekaanvallen. Ook wordt Tesla soms ten onrechte verkocht als 2C-B, schrijft het instituut. Deze drug werkt ook hallucinerend, maar is veel minder sterk dan DOC. Dat ertoe zou kunnen leiden dat mensen onbedoeld te veel innemen.

Zwarte lijst

De effecten van DOC verdwijnen in principe vanzelf, als de stof is uitgewerkt. Of dat voor de studenten uit Bottendaal ook het geval is, en hoe het nu met hen gaat, is onbekend. De gewraakte pillen zijn ter onderzoek opgestuurd naar het Trimbos Instituut. Dat onderzoek duurt nog minstens een dag, laat onderzoekscoördinator Laura Smit-Rigter weten. Het Trimbos heeft de Tesla inmiddels wel op de zwarte lijst gezet, met het dringende advies: ‘Gebruik deze pil absoluut niet!’

Op sociale media ging dit weekend het gerucht rond dat de slachtoffers werden afgevoerd uit een huis van studentenvereniging Ovum Novum. Praeses Floor Rohwer ontkent dat: ‘Het gaat om een vriendengroep waarvan een aantal lid is van Ovum Novum. Het is ook om die reden dat wij hier als vereniging geen uitspraken over zullen doen. Wat ons betreft is dit een privékwestie. We leven erg met de betrokkenen mee en staan ze bij waar nodig.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!