Oproep: houd de Waalstrandjes ’s nachts weer open

12 jul 2022

OPINIE – Hef de nachtelijke sluiting van de Waalstrandjes op. Dat vragen leden van vier politieke jongerenorganisaties aan de gemeente Nijmegen die de maatregel woensdag bespreekt in de gemeenteraad. ‘Het openhouden van de strandjes komt het welzijn van jongeren ten goede.’

De Waalstranden zijn een van de mooiste plekken van Nijmegen om te ontspannen, te sporten of gezellig te ontladen met vrienden. Wij jongeren komen er bij van alle stress van onze studie, ons werk of andere dagelijkse bezigheden. De mooie natuur en het verkoelende water zijn precies wat we deze vakantie en de rest van het jaar nodig hebben. De sociale isolatie van de afgelopen twee coronajaren heeft immers geleid tot veel stress en eenzaamheid.

Juist middenin die moeilijke periode besloot de gemeente Nijmegen dat er op de Waalstrandjes een recreatieverbod geldt vanaf half elf ’s avonds. De redenen? Geluidsoverlast voor omwonenden, achtergelaten afval en verstoring van de natuur.

Minder overlast

Toen het verbod inging, was het op de Waalstranden drukker dan normaal. Er golden nog veel beperkende coronamaatregelen, waardoor jongeren weinig keus hadden en noodgedwongen moesten uitwijken naar de natuurgebieden aan de oevers van de Waal. De stranden waren een van de weinige overgebleven plekken waar ontspanning nog mogelijk was. Sinds de opheffing van de coronamaatregelen vinden wij het nachtelijk recreatieverbod niet meer te verantwoorden.

Nu er eindelijk een zomer zonder coronamaatregelen in het verschiet ligt, roepen wij de gemeente Nijmegen op om de nachtelijke sluiting van de Waalstrandjes op te heffen. Jongeren kunnen zich nu weer beter verspreiden over de stad voor gezelligheid met vrienden en zullen dus minder overlast veroorzaken op de stranden. Bovendien zijn jongeren hartstikke goed in staat om de natuur van het eiland niet te verstoren en hun eigen afval op te ruimen. Een algeheel verbod is als met een kanon schieten op een mug. Handhaven op goed gedrag is volgens ons een constructievere oplossing, die bovendien een verantwoordelijkheidsgevoel voor het schoon, mooi en rustig houden van de Waalstranden bevordert.

Het openhouden van de Waalstranden komt het welzijn van jongeren ten goede. Eenzaamheid is namelijk nog steeds een groot probleem bij onze generatie. De strandjes ’s nachts openen kan helpen deze eenzaamheid te bestrijden. Voor studenten en andere jongeren die overdag druk bezig zijn met hun studie of werk, zijn de Waalstrandjes en de rest van Veur-Lent bovendien een perfecte plek om in de avonduren te sporten.

Alle leeftijden

En natuurlijk gaat het niet alleen om jongeren. Mensen van alle leeftijden horen te kunnen genieten van de Waalstrandjes. Van ouders die met hun kinderen willen genieten van de zomerse avond tot het baasje dat nog even met de hond een ommetje maakt. De Waalstrandjes en Veur-Lent zijn voor iedereen.

Daarom roepen wij van jongerenorganisaties DWARS Gelderland, JD Arnhem-Nijmegen, JS Arnhem-Nijmegen en JOVD Rijk van Nijmegen de gemeente Nijmegen op om de nachtelijke recreatiesluiting van de Waalstranden op te heffen, ten behoeve van het welzijn van de Nijmeegse jongeren en andere Waalstrandbezoekers.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!