De Mixtape

15-05-2018

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Lara Maassen tipt een avond over cassettebandjes.

Cassettebandjes. Vroeger slingerden er altijd wel een stuk of vijftig door onze auto. Mijn vader is muziekfanaat, we luisterden ze overal en namen ze mee op vakantie – walkman inclusief. Ik kan me nog herinneren hoe ik voor de verjaardag van mijn moeder een eigen casettebandje opnam met zelfbedachte kinderliedjes. Maar het echte werk kwam pas als je ouder was: dan kon je zelf je bandjes samenstellen, opnemen en met vrienden of stiekeme liefdes delen. Toen ik die leeftijd eindelijk had bereikt, hadden CD’s allang de overmacht.

Natuurlijk kan het samenstellen inmiddels op allerlei andere manieren – denk aan USB’s met liedjes en Spotify-lijstjes – maar feit blijft: rondom de cassette hangt een soort nostalgische romantiek. Sinds 2017 is er zelfs een kleine revival van het cassettebandje onder muziekliefhebbers, meldde de NOS. Waar CD’s ‘gewoon CD’s’ zijn en Spotify-lijstjes binnen een minuut gedeeld worden, blijft de cassette een symbool van innovatie, makerschap en een onverklaarbare coolheid.

Precies over dat thema gaat Laurens van der Linde donderdag in gesprek voor de Wintertuinsessie ‘de Mixtape’. Muzikant Spinvis – wiens muziekcarrière begon met het cassettebandje dat op zijn eerste album staat – is te gast, maar ook podcastmaker Dennis Gaens en Thomas Baur, eigenaar van de enige cassettebandjesfabriek in de Benelux. Samen bespreken ze hoe dat nou eigenlijk gaat – doen wat je wilt in de kunsten. Wat zijn de cassettebandjes van nu, waarin jezelf vastleggen gemakkelijker is dan ooit? Moet je als kunstenaar ook uitvinder zijn?

Kom luisteren naar de nostalgische wijsgeren van toen en nu. Wie weet begint jouw cassettecarrière wel deze week.

De Wintertuinsessie Laurens van de Linde: De mixtape vindt plaats op donderdag 17 mei om 20.00 uur bij De Houtwerf. Kaartjes kosten €7,50 per persoon, of €5,00 voor studenten. Klik hier oor meer informatie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands