Insecten eten

13-03-2017, 11:07

Geen idee hoe je de week door moet komen? Geen nood, onze weektippers weten raad. Mirte van Rooijen raadt je aan om insecten te gaan eten bij de Blaauwe Hand.

‘The club isn’t the best place to find a lover, so the bar is where I go.’ Wie dit advies van Ed Sheeran uit Shape of you op wil volgen, kan in Nijmegen op veel plekken terecht. Bijvoorbeeld bij de Blaauwe Hand. Niet per se omdat je hier het meeste kans maakt op een date, maar ook omdat je er sinds kort insecten kunt bestellen.

Ja, je leest het goed. In de Blaauwe Hand kun je naast je chocolademelk of biertje nu drie verschillende soorten mini-insecten verorberen: De ‘sesam en komijn meelworm’, de ‘knoflook en kruiden meelworm’ en de ‘BBQ en ui krekel’. Dus helaas deze week geen tip voor de vegetariërs onder ons, maar de vleesetende medemens moet wel even blijven lezen. Hoewel nu misschien de kriebels over je rug lopen, verschilt een insect niet veel van het varkentje op brood of een kippetje uit de frituur. Het zijn ‘gewoon’ dieren, maar dan een stuk milieuvriendelijker. Dit laatste is ook de reden waarom Blaauwe Hand ze is gaan serveren.

De meelworm leeft, zoals de naam al doet vermoeden, van vocht dat ze uit graan en haver (meel) produceren. Ze eten nauwelijks iets. Dat terwijl ze als snack juist heel gezond zijn.  Ze bestaan voor twintig procent uit proteïnen en slechts twaalf procent uit vet. En ze bevatten mineralen zoals B12 en zink. Ook de krekels zijn een milieuvriendelijke alternatief voor ‘slecht’ vlees.

Maar zijn ze ook lekker? De insecten bij de Blaauwe Hand zijn goed gekruid. En doordat de meelwormen en krekels gevriesdroogd zijn, hebben ze een brosse bite. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je vleugeltjes proeft of dat er nog vreemde organen over zijn. Na een paar happen heb je niet meer door dat je insecten aan het eten bent en kun je lachend verder praten met je date.

Geef een reactie