Carnaval in Knotsenburg

17 feb 2020

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Tjitse Ozinga het carnaval in Knotsenburg.

Geheel volgens traditie stroomt Nijmegen tijdens de carnavalsdagen leeg. Voor de kroegentochten en het echte hossen werpt de gemiddelde feestvierder de blik op het zuiden. Toch mag het carnaval vlak onder de Waal er ook wezen. Na een maandenlange voorbereiding wordt er door vele mensen naar vier knotsgekke dagen uitgekeken.

Vanaf de sleuteloverdracht op zaterdagochtend verandert Nijmegen in Knotsenburg, onder leiding van de stadsprins en zijn kabinet. Op de markt verrijst als ware carnavalstempel het Marikenpaleis waar de komende vier dagen het ene na het andere feest plaatsvindt. Van ’s ochtends vroeg tot in de nacht kan je hier genieten van carnavalskrakers en dweilorkesten.

Op zondag trekt de grote optocht vanaf 14.00 uur dwars door de binnenstad. Er komen uitgedoste groepen en prachtig versierde praalwagens voorbij, maar ook kleinere deelnemers met ludieke grappen en originele acts. Voor wie nog even door wil is er aansluitend in De Waagh een dweilmiddag met echte blaaskapellen voor de carnavalsmuziek.

Met een stempelkaart in de hand loop je op maandag van café naar café tijdens de Nimweegse kroegentocht. Om de gehele kaart vol te krijgen moet je flink je best doen. Na een drankje en danspas snel weer door naar de volgende tap!

Carnaval is ook onlosmakelijk verbonden met de vele verenigingen. Gedurende alle dagen organiseren zij tientallen feesten verspreid door de stad. Kleinschaliger, maar daarom net zo gezellig! Het toont aan dat carnaval meer is dan alleen dansen en zuipen. Honderden vrijwilligers komen wekenlang samen om alles voor te bereiden. Zonder hun hulp zou de saamhorigheid van carnaval ongetwijfeld verdwijnen.

Dus wil je naast Mestreech, Lampegat of de Kuukse elfkroegetocht dit jaar iets anders? Doe eens gek en laat je gaan in Knotsenburg.

Het carnaval in Nijmegen is van zaterdag 22 tot dinsdag 25 februari. De feesten zijn (bijna allemaal) gratis. Informatie over het programma vind je op Knotsenburg.nl en op IntoNijmegen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!