Coming Out Day

07 okt 2019

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Joos de Ruiter de Coming Out Day.

Sinds 2009 wordt in Nederland ieder jaar op 11 oktober Coming Out Day gevierd. Denk dan niet aan een grote parade of centrale viering à la de Gay Pride, maar aan kleinere evenementen georganiseerd door lokale homo- en jongerenorganisaties. De Nijmeegse afdeling van de COC zet dit jaar in samenwerking met een waslijst aan organisaties niet alleen op de vrijdag zelf, maar ook in de rest van de week verschillende activiteiten op touw.

Zo is er bijvoorbeeld een theatervoorstelling in LUX, genaamd Shrew Her, waarin The Taming of the Shrew van Shakespeare is bewerkt. Hier wordt huwelijk, een traditioneel instituut, bekeken vanuit het perspectief van de LHBTI+-gemeenschap. Met sterk kostuumontwerp, klassiek theater, dans en publieksparticipatie verkent Shrew Her hoe traditionele genderrollen de maatschappij vormen. Na afloop is er een gesprek met het publiek over de thema’s van de voorstelling.

De vrijdag zelf wordt geopend met het hijsen van de 25 meter lange regenboogvlag aan de toren van de Stevenskerk. Wethouder Grete Visser zal om half negen ’s ochtends de toren beklimmen om Coming Out Day in te luiden. Vooral in Hatert zijn er veel kleine activiteiten, met onder andere een dansvoorstelling met als focus ‘roze senioren’, die vaak minder zichtbaar zijn dan jongere generaties. In het winkelcentrum kun je meedoen aan de ‘Ik val op…’-fotoactie van theatergroep Mind Mix.

Als je meer in het centrum wil blijven, kun je naar bibliotheek Mariënburg om daar het mini-festival Qleurig bij te wonen. Daar kun je genieten van een dichtwedstrijd, woordkunstenaars, dansers, theater en meer. Zelfs vloggers passeren de revue: seksvlogger Linda de Munck en Hjalmar Kemperman, die vlogt over queer issues. De dag wordt afgesloten met de Qtopia Queerparty in Café De Plak, inclusief DJ’s en drag queens.

Kijk hier voor een overzicht van alle evenementen. Toegangsprijzen variëren per evenement.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!