Festival Jazz International Nijmegen

22 okt 2018

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Thijs van Beusekom het Festival Jazz International Nijmegen.

De jaren dertig werden ook wel de swingperiode genoemd. Toen beleefde jazzmuziek in de vorm van ‘swing’ zijn absolute hoogtepunt wat betreft populariteit. Jazz was nog uitsluitend dansmuziek (het woord jazz betekent van oorsprong dan ook ‘zeer energieke dans’). In de decennia daarna evolueerde de muziek in allerlei richtingen, met de meest uiteenlopende vertakkingen. Met de opkomst van nieuwe muziekstijlen als rock-‘n-roll verdween jazz langzaam uit de mainstream, maar het bleef bestaan. Nu lijkt jazz bezig aan een revival, ook in Nijmegen. Zo is er Podium JIN, speciaal voor jazzmuziek, Easter Jazz festival in Oost en dit weekend Festival Jazz International Nijmegen.

Van 25 tot en met 28 oktober vindt op vijf podia in de stad het Festival Jazz International Nijmegen plaats, te weten in Brebl, Doornroosje, LUX, Lindenberg en Concertgebouw de Vereeniging. Naar eigen zeggen kunnen liefhebbers op het festival ‘spannende, nieuwe, avontuurlijke en grensoverschrijdende jazzmuziek’ verwachten, met ‘veel ruimte voor jong en lokaal talent’. En het mooie is: je hoeft niks te missen, want er zijn nooit twee concerten tegelijkertijd.

Nieuw ten opzichte van de vorige twee uitverkochte edities is het *Free* Jazz-programma, vijf gratis toegankelijke concerten in Stoom, de Thiemeloods, Bibliotheek de Mariënburg en LUX. Voor wie ook dat nog niet genoeg is, is er ook elke avond een Late Night Party in Brebl met afrobeatband Son Swagga en verschillende dj’s. Zowel jazzliefhebbers, als mensen die hun liefde voor jazz nog moeten ontdekken, als koningen en koninginnen van de dansvloer, als feestbeesten komen dus aan hun trekken. Nu is het alleen nog zaak om een kaartje te kopen.

Het Festival Jazz International Nijmegen is van 25 tot en met 28 oktober. Een passe-partout kost 82,50 euro. Er zijn ook dagtickets.

1 reactie

  1. Gerard van der Velde schreef op 26 oktober 2018 om 20:12

    Voor de swing was er ook jazz in de twintiger jaren, een periode die niet voor niets de jazz age genoemd werd. Eerste jazz opname was in 1917 dus 100 jaar geleden. Dit schijnt iedereen vergeten te zijn dus dat type jazz is dus weer niet vertegenwoordigd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands