Girl

08 okt 2018

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Robin Oosthout tipt de film Girl, waarin de vijftienjarige Lara de droom heeft om ballerina te worden, maar haar lichaam haar in de weg zit.

‘Hoe is het om transgender te zijn? Wat betekent het wanneer de ervaring van lichaam en geest als dag en nacht van elkaar verschillen?’ Het zijn de vragen die aan bod komen in de film Girl die aanstaande woensdag bij LUX te bekijken is. Na afloop is er een debat.

De film gaat over de vijftienjarige Lara die de grote droom heeft om ballerina te worden. Ze heeft echter een probleem: haar lichaam zit haar in de weg. Ze is namelijk geboren als jongen. De film volgt haar worstelingen om haar droom te verwezenlijken.

Het idee van de film kwam nadat de regisseur, Lukas Dhont, in de krant een artikel had gelezen over een meisje dat ballerina wilde worden, maar geboren was in een jongenslichaam. Hij voerde verschillende gesprekken met haar en andere transgenders om inzicht te krijgen in hun manier van denken en de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen, zo vertelt hij in een interview met filmmagazine Vertigo. ‘Ik ben altijd al geboeid geweest door het concept mannelijkheid-vrouwelijkheid en alles wat op dat vlak van de norm afwijkt. Ik doorbreek graag de patronen van wat men van jongens en meisjes verwacht.’

Na afloop van de film is er een gesprek met drie ervaringsdeskundigen. Ten eerste zal Jip Kok vertellen hoe het is om als transgender het transitieproces te doorlopen. Vervolgens vertelt Youri de Blok als oprichter van Transpectrum, een organisatie die ondersteuning biedt aan transgenderpersonen en hun naasten, hoe het is om mensen te begeleiden die worstelen met hun genderidentiteit. Tot slot vertelt Berit Hooghoudt, ouder van een transgenderkind, hoe je als ouder omgaat met een kind dat zich niet gelukkig voelt in zijn of haar lichaam.

De film is onderdeel van het Queer Art festival Qtopia, dat van 29 september tot 14 oktober in Nijmegen plaatsvindt. Tijdens deze twee weken zijn er, verspreid over verschillende locaties in Nijmegen, tentoonstellingen, opvoeringen en lezingen die thema’s als seksualiteit, gender en de strijd voor emancipatie van de LHBTQIA+ beweging belichten.

Girl draait op 10 oktober om 19.30 uur in LUX. Kaartjes kosten 9,50 euro, voor studenten 6,50. Tickets koop je hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands