Gotham

29 jan 2019

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Pim ten Broeke de Netflix-serie Gotham.

Met het oog op de sneeuwstorm die woensdag over Nederland zal trekken, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen deze week een bioscoopbezoek te tippen. De tip luidt dan ook: blijf lekker thuis en plan een ouderwets avondje Netflixen in. Een tip voor een serie? Kijk Gotham!

Wie dacht dat de franchise van Batman niet verder uitgemolken kon worden, zit verkeerd. Gotham speelt zich af in de stad van Batman, maar dan jaren voordat hij daar actief wordt. De serie begint met de komst van een nieuwe detective naar Gotham City: James Gorden (gespeeld door Ben McKenzie). De latere hoofdcommissaris van de Batmanfilms neemt het onderzoek op zich naar de moord op de ouders van de jonge Bruce Wayne (gespeeld door David Mazouz), maar al snel blijkt dat Gotham geen stad is voor een man van de wet. Gorden wordt geconfronteerd met corrupte politie en politici. Voor de frisse en rechtschapen detective is geen plek.

Fans van de Batman franchise en stripboeken kunnen hun hart ophalen met de gepresenteerde achtergrondverhalen van oude bekenden, waaronder the Riddler, the Joker en Penguin. Ook voor mensen die minder bekend zijn met de wereld van Batman, is de serie gaaf om te kijken. Gotham is sterk omdat de kijker allerlei soorten figuren in de stad volgt en via hen telkens een ander perspectief of een extra stukje informatie krijgt. Veel karakters zijn verwikkeld in de machtsstrijd tussen de twee maffiabazen Don Falcone en Don Maroni, wat resulteert in steeds wisselende allianties en ruzies.

De integere Gorden wil schoon schip maken in Gotham, maar wordt constant verleid of geconfronteerd met de noodzaak om daarvoor vuile handen te maken. Zoals we gewend zijn van de andere Batman films, staan morele dilemma’s dan ook centraal en de kijker wordt constant aan het denken gezet of het doel van Gorden alle middelen heiligt.

Gotham seizoen 1 t/m 4 zijn te vinden op Netflix. Seizoen vier is net toegevoegd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands