Hannah Arendt en het klimaat

13 mrt 2019

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Pim ten Broeke de lezing Hannah Arendt en het klimaat.

Ben jij een ‘klimaatdrammer’ of een ‘klimaatontkenner’? Over het klimaat – waar de debatten over de Provinciale Statenverkiezingen nu door gekaapt lijken te zijn – schieten de meningen alle kanten op en vliegen de argumenten over tafel. Een beetje filosofische bezinning is dan niet verkeerd.

In het kader van internationale vrouwendag biedt de universiteit deze week wat meer lezingen aan over vrouwelijke wetenschappers. Hannah Arendt kan zeker niet in dit rijtje ontbreken: de Duits-Amerikaanse filosoof is een van de grootste vrouwelijke denkers van de vorige eeuw en haar ideeën hebben een grote impact gehad op (voornamelijk) het politieke denken.

Arendt stond erom bekend niet mee te lopen met de meute: ze ging vaak dwars in tegen de geldende opvattingen. Filosofe en Arendt-kenner Veronica Vasterlin beredeneert daarom dat, mocht Arendt nog geleefd hebben, ze zeker over de huidige klimaatproblematiek geschreven zou hebben. Volgens Vasterlin zou Arendt pleiten voor het streven naar een betere wereld, ook al is de kans op mislukken misschien groot. Hierin mogen mensen best in conflict gaan, want conflict is de sleutel tot politieke vernieuwing. De politiek vernieuwen was van groot belang voor Arendt, want ze zette zich in haar werk af tegen de fascistische en totalitaire staat.

In de lezing wordt eerst het belang van Arendts werk besproken, waarna Vasterling in gesprek gaat met milieudeskundige Riyan van den Born om te ontdekken hoe de filosofie in het dagelijks leven en op de problematiek van het milieu toegepast kan worden.

De lezing van Radboud Reflects over Hannah Arendt is op 8 maart van 19.30 tot 21.00 uur in het Collegezalencomplex. Deelname voor studenten en medewerkers is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!