Het beste van 10 jaar Cineville

20 mrt 2019

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Thijs van Beusekom de beste Cineville-films in LUX.

Zeker rond de uitreiking van de Oscars wil het nog weleens voorkomen dat je onverhoopt een ijzersterke film in de bioscoop mist. Niet gek ook, als je elke week drie nieuwe ‘beste films ooit’ aangeraden krijgt. Gelukkig is daar Cineville, dat het tienjarige jubileum viert in LUX met een selectie van de vijf beste films van de afgelopen tien jaar, gekozen middels een verkiezing. Natuurlijk, er zijn nog tig andere films die je gezien moet hebben, maar met (één van) deze vijf maak je alvast een mooie start.

La grande bellezza, 10.30 uur

Verliefd op Rome, ideeën voor een eigen roman (voor romantips verwijs ik je door naar de hoofdredacteur van Vox) of gewoon zin in een betoverende film om je zondag te beginnen? La grande bellezza gaat over de Romeinse schrijver Jep Gambardella, die na zijn succesvolle debuutroman nooit een tweede roman wist te schrijven. Op 65-jarige leeftijd blikt hij nostalgisch terug op zijn leven.

Jagten, 13.20 uur

Een Deense film waar ik kippenvel van kreeg en stil van werd. Kleuterleider Lucas wordt door de vijfjarige Klara ten onrechte beschuldigd van misbruik. In de hechte lokale gemeenschap gaat het nieuws snel rond, waarna hij als paria wordt weggezet en tot doelwit wordt verklaard van de inwoners van het dorp.

Moonlight, 15.40 uur

Deze film won in 2017 niet voor niks een Oscar voor beste film. We volgen het verlegen jongetje Chiron in verschillende fases van zijn leven. Hij groeit op in een harde buurt van Miami – zonder vader, met een verslaafde moeder – terwijl hij worstelt met zijn sluimerende homoseksualiteit.

Black Swan, 18.30 uur

In deze spannende thriller speelt Natalie Portman op indrukwekkende wijze een ballerina “op ramkoers richting waanzin” (om de woorden van LUX zelf te gebruiken). Wanneer de ambitieuze ballerina Nina de hoofdrol krijgt in Het Zwanenmeer, lijkt de rol van onschuldige en elegante witte zwaan haar op het lijf geschreven. De rol van sensuele en gevaarlijke zwarte zwaan blijkt moeilijker en wordt langzaam een obsessie.

Spring Breakers, 21.00 uur

Een fast food-restaurant overvallen om je vakantie te financieren. Ooit overwogen? De vier studenten in deze film doen het gewoon, belanden in de bak en worden vrijgekocht door Alien (James Franco), een onbekende lokale gangster. Vanaf dan wordt de vakantie alleen maar beter.

De films draaien zondag 24 maart in LUX. Studenten betalen 7 euro voor een film. Met een Cineville-pas kun je gratis naar binnen! Meer info? Klik hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!