John Wick 2

07-03-2017, 10:48

Geen idee wat je deze week moet gaan doen? Geen nood, de weektippers slepen je de week door. Deze week stuurt Maarten van Gestel je naar John Wick 2. Dat is een goede actiefilm. Niks meer. Niks minder.

De meeste mensen kraken actiefilms af op hun slappe verhalen of bordkartonnen hoofdpersonages. Dat is als een appeltaart afkraken omdat ‘ie niet naar kersen smaakt. Een goede actiefilm draait om goede actie. In de Jason Bourne-films pakten ze dat goed aan door hun hoofdpersoon geen geheugen mee te geven. Geen geheugen = geen overgecompliceerd verhaal, en geen verhaal geeft ruimte voor testosteronknallende auto-achtervolgingen en heerlijk betekenisloze explosies.

Alle James Bondfilms zijn qua verhaal hetzelfde en Mission Impossible 3 – misschien wel de beste actiefilm ooit gemaakt – draait volledig om het terughalen van een mysterieus object waarvan kijker noch protagonist weet wat het is. Ik was een paar jaar geleden bij de Nederlandse première van de Indonesische actiefilm The Raid 2, in een uitverkochte zaal van een van de grootste Pathé-bioscopen van Nederland. Daar zaten vechtscènes in die zo subliem gechoreografeerd waren dat ze na afloop met staande ovaties bejubeld werden, als ware het winnende doelpunten voor Nederland op het WK-voetbal. Je kan daar van zeggen wat je wilt, maar zoiets heb ik bij Moonlight en zelfs bij La La Land niet meegemaakt.

O ja, John Wick 2. Dat is dus weer zo’n fijne actiefilm. Met de dude die Neo speelde in The Matrix. Hier reserveer je een kaartje. Geen Oscars. Geen verhaal. Hoofd uit en klappen maar.

 

Geef een reactie