Lezing Francis Fukuyama

04 mrt 2019

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Robin Oosthout de Radboud Reflects-lezing Against Identity Politics van politicoloog Francis Fukuyama.

De kans bestaat dat je deze week flink carnaval viert. Een feest dat veel mensen aangrijpen om voor een paar dagen even een andere identiteit aan te nemen. Maar ook buiten carnaval zijn er groepen mensen die gezien willen worden om hun identiteit. En laat dat volgens de Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama nu net een probleem zijn. Aankomende zondag geeft hij er voor Radboud Reflects een lezing over in De Vereeniging.

Francis Fukuyama is hoogleraar politicologie aan de universiteit van Stanford. In zijn nieuwe boek Identiteit stelt hij dat onze vrije samenleving onder druk staat. Veel groepen mensen, zoals etnische minderheden, de LGBTQ-gemeenschap en populisten, vechten voor erkenning van hun identiteit. Dat zorgt ervoor dat de verschillen tussen al deze groepen worden benadrukt en niet meer de overeenkomsten. Hierdoor worden de groepen en daarmee uiteindelijk de samenleving uit elkaar gedreven.

Fukuyama stelt dat dit ook de reden is dat populistische politici steeds meer voet aan de grond krijgen in veel landen. Het verlangen naar erkenning en het idee dat al deze groepen niets met elkaar gemeen hebben, zou het aantrekkelijk maken om op populistische partijen te stemmen. Sommige democratieën zouden zelfs langzaam in dictatoriale regimes veranderen.

Als het aan Fukuyama ligt, zou identiteit daarom op een andere manier vormgegeven moeten worden. Het is logisch dat mensen erkenning willen, maar dit moet niet ten koste gaan van de democratie. Hoe dat er dan volgens hem uit zou moeten zien, legt hij zondag uit. Dus mocht je weer wat hersencellen terug willen winnen die je na het vele bier met carnaval bent verloren, dan is deze lezing misschien wel een goede start.

De lezing is zondag 10 maart van 19.30 uur tot 21.15 uur in De Vereeniging. Kaartjes kosten voor studenten en RU-medewerkers 7,50 en kun je hier bestellen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands