On Body and Soul

09-01-2018

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Lara Maassen tipt een Hongaars liefdesdrama met een slachthuis als decor.

Stel je een gemiddeld filmhuis voor. Meestal is het er gezellig, de films zijn mooi en interessant, maar de zalen zijn — laten we eerlijk zijn — niet al te goed gevuld. Op een aantal vijftigplussers en de trouwe Cineville-gangers na is het er meestal vrij rustig, al is de film nog zo goed. Zeker als het om een ‘Hongaars liefdesdrama’ gaat.

Afgelopen weekend was dat anders. Ik ging naar een filmhuis en de zaal was bomvol. Zo’n tien mensen stonden wanhopig te wachten totdat er mensen hun reserveringen niet op kwamen halen, maar tevergeefs. Uiteindelijk staarden we met een zaaltje vol twee uur naar het doek. Niemand verliet de zaal voordat de aftiteling helemaal voorbij was.

De film? On Body and Soul. Testről és lélekről, op z’n Hongaars, is eigenlijk zonder aandacht in de bioscopen gekomen, maar belooft nu al een van de beste films van het jaar te worden. Op het Berlijnse filmfestival wonnen de filmmakers de Gouden Beer (de belangrijkste prijs van het festival), de FIPRESCI Prize en de Prize of the Ecumenical Jury, en de film haalde de shortlist voor de Oscars.

On Body and Soul vertelt het merkwaardige liefdesdrama van Maria en Endre. Endre is financieel directeur van een slachthuis, Maria komt daar werken als kwaliteitsinspecteur. De contactschuwe Maria wordt al snel het mikpunt van spot, alleen Endre probeert met haar te praten. Dan komen de twee er ineens achter dat ze elke nacht precies dezelfde droom hebben.

De droom — twee herten wandelend in een sneeuwlandschap — is een enorme vondst van de (vrouwelijke!) regisseur Ildikó Enyedi. Het vormt een soort sereen kader dat zich afzet tegen de ruwe realiteit van het slachthuis, en het liefdesongemak dragelijk maakt. Bang voor bloed moet je niet zijn, tussen de geslachte koeien, maar dat is de film zeker waard.

On Body and Soul draait dagelijks in Lux. Zie de website voor alle tijden en prijzen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands