Quirky films

18-04-2017, 14:31

Still uit The Grand Budapest Hotel.

Geen idee hoe je de week door moet komen? Geen nood, onze weektippers weten raad. Maarten van Gestel tipt deze week een symposium. En dat is leuker dan het klinkt.

Haak jij af zodra onze weektip met het woord ‘symposium’ begint? Komt dat door je onbewuste associatie met oude grijze mannen en de geur van een bejaardenbus? We nemen het je niet kwalijk. Maar blijf toch even lezen. Deze week namelijk geen symposium over uitgestorven malariamuggen of de agricultuur van vluchtelingen, maar Mapping the Quirky: over quirky films.

Wat voor films? Quirky films! Films die fout zijn op de goede manier, die speels maar toch ontroerend zijn, die kinderlijk over volwassenen gaan. Denk aan de kleurrijke films van master of quirk Wes Anderson. Die zijn zo kunstmatig als het maar zijn kan, maar raken toch een gevoelige snaar. Zijn personages kom je nooit op straat tegen, en toch zijn ze voor iedereen herkenbaar. Off-beat en symmetrisch tegelijk: dat is quirk.

Hoofdgasten zijn James MacDowell van de universiteit van Warwick en onze eigen Timotheus Vermeulen. Die eerste is expert in het genre en schreef de boeken Happy Endings in Hollywood en Irony in films. De tweede verkreeg wereldfaam door zijn uitvinding van het metamodernisme: het tijdperk waarin de ‘grote verhalen’ volgens Vermeulen hun tweede kans krijgen. Echt ‘de onze’ is hij niet meer, hij doceert nu in Oslo, maar toch.

Het symposium wordt georganiseerd door de Radboud Honours Acadamy. Geen toeval, want Honoursstudent Jeroen Boom doet onderzoek naar quirky films. Hij houdt ook een praatje, over The Grand Budapest Hotel, Her, en La La Land. Leuk dus. Donderdag, half acht in LUX. Het kost je niets, maar je moet je van tevoren wel inschrijven. Dat doe je hier.

Geef een reactie