Recht op een groene toekomst?

13 jan 2020

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Robin Oosthout de lezing 'Recht op een groene toekomst?’ van Radboud Reflects.

2019 was zonder twijfel het jaar van het klimaat. De kranten stonden vol met Greta Thunberg die de wereldleiders bij de Verenigde Naties boos toesprak over hun nalatigheid in het tegengaan van klimaatverandering, middelbare scholieren die de straat opgingen en werden omgedoopt tot ‘klimaatspijbelaars’ en de immense bosbranden in Australië.

Maar zijn we eigenlijk niet al te laat? Hadden we het klimaat niet al veel eerder serieus moeten nemen? En is er eigenlijk nog wel een weg terug? Er zijn al grote veranderingen merkbaar, maar schijnbaar nog niet genoeg om drastische maatregelen te nemen. Misschien dat iedereen die in 2019 volwassen werd, de dans nog kan ontspringen. Maar wat nu voor alle generaties na ons, die nog niet mee kunnen praten over klimaatbeleid, maar straks wel met de gevolgen zitten? Zij kunnen het probleem zeer waarschijnlijk niet meer voor zich uitschuiven. Na mij, letterlijk, de zondvloed? Of zijn we verantwoordelijk voor hun welzijn?

Over deze vragen gaat de Radboud Reflects-lezing ‘Recht op een groene toekomst?’ van aankomende donderdag. Politicoloog Carolien van Ham en politiek filosoof Marcel Wissenburg gaan met elkaar in gesprek over hoe we om moeten gaan met de rechten en de stem van de generaties na ons, zelfs als deze nog niet geboren zijn. Zijn we verantwoordelijk voor mensen die er nog niet zijn? En hoe kunnen we jongeren die er al wel zijn, maar nog niet mogen stemmen, betrekken in dit probleem?

Maar het blijft niet bij mensen alleen. Ook dieren en planten ondervinden de gevolgen van de manier waarop wij met klimaat en duurzaamheid omgaan. De beelden van gestorven koala’s door de bosbranden in Australië gingen de hele wereld over. Deze dieren kunnen zich alleen niet mengen in de discussie zoals de mens dat kan. Hebben wij de taak hen ook te vertegenwoordigen in dit debat? Als je geïnteresseerd bent in deze vragen, dan is de lezing wat voor jou.

De lezing ‘Recht op een groene toekomst?’ is op donderdag 16 januari van 19.30 tot 21.00 uur in Theaterzaal C in het Elinor Ostromgebouw. Een ticket kost 7,50 euro. Medewerkers van de RU betalen 5 euro en studenten zijn gratis. Meer informatie vind je hier.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!