Space Wars

27 jan 2020

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Tjitse Ozinga een duik in het heelal met Space Wars van Radboud Reflects.

Klimaatverandering, handelsconflicten, onbetaalbare studentenkamers… je zou denken dat er al genoeg gaande is op onze eigen planeet om je ook nog eens druk te maken over wat er allemaal daarbuiten gebeurt. Toch is dat precies wat rechtsfilosoof Lonneke Peperkamp dinsdag gaat doen in een lezing bij Radboud Reflects.

Want het onderwerp ‘oorlog in de ruimte’ is actueler dan ooit. Nu president Trump zijn eigen Space Force heeft laten oprichten zullen andere landen volgen. De ruimte is niet langer exclusief het domein van de wetenschap. Maar waar ter land, ter zee en in de lucht vrijwel overal strakke regels gelden, ontbreken deze in de ruimte bijna volledig.

Peperkamp beschrijft eerst waarom dit een groot probleem is. Hoewel het heelal reusachtig is raakt de ruimte rond onze planeet behoorlijk vol. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijke kettingbotsing tussen satellieten, of de ruimte als onze grootste vuilstortplaats. Elon Musk laat zien dat zelfs commerciële bedrijven al raketten de lucht in kunnen schieten! En ook al jouw mobiele verkeer wordt via satellieten in de ruimte geregeld.

De ruimte dreigt daarom een nieuw Wilde Westen te worden, maar dan eentje waar de cowboys en revolvers plaatsmaken voor ruimteschepen met geavanceerde wapens. Zijn er strenge regels nodig of moeten we elkaar de ruimte gunnen? Peperkamp pleit voor een nieuwe filosofie van ruimterecht. En die moet er snel komen, voor de sci-fi die nu nog alleen in films bestaat binnenkort werkelijkheid wordt. Na de lezing volgt een discussie met medefilosoof Frank van Caspel en het publiek.

Space Wars – Rules of engagement in a vacuum vindt plaats op dinsdag 28 januari in LUX van 20.00 tot 21.30 uur. Tickets kosten 7.50 euro, studenten mogen gratis naar binnen. Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!