Vuile Lakens

28-03-2017, 14:06

Geen idee hoe je de week door moet komen? Geen nood, onze weektippers weten raad. Maarten van Gestel slaat de Nijmeegse evenementen deze week over en komt met een Vlaamse podcast over seks.

Er zijn zo van die dagen, bekent schrijfster Heleen Debruyne in aflevering drie, waarop ze last denkt te hebben van een ochtenderectie. Niet gek, antwoordt genderkenner Anaïs Van Ertvelde, want ook vrouwen kunnen een erectie krijgen. Je luistert naar Vuile Lakens, een podcast over ‘seks, lichaam en alles waar je in keurig gezelschap niet over durft te praten.’

Onze zuiderburen zijn toch directer dan we denken, blijkt wanneer de twee Vlaamse hosts zich in vochtige streken wagen. In aflevering tien, bijvoorbeeld, besluiten ze dat we inmiddels wel genoeg hebben gesmuld van de seksverhalen van de Oude Grieken en Romeinen. Hoe werd er in onze Germaanse contreien eigenlijk gesekst? Een taalkundige is te gast. Volgens hem suggereert het Oud-Frankische scheldwoord ‘konthonden’ wel het een en ander.

Later komt de associatie tussen urine en vrouwelijkheid aan bod. Die stamt uit een mythe over Thor. Zijn klim van een grote berg wordt bemoeilijkt door een grote, woeste beek. Hij ontdekte dat het water ontspringt uit het geslacht van een reuzin. Natuurlijk – in ver-voor-feministische tijden – overwint de God met een ferme steenworp in haar flamoes.

Vuile Lakens, dus. Interessant en origineel gelul over seks; door twee Vlaamse dames die het zelfstandig naamwoord uit de vorige bijzin waarschijnlijk liever met ‘gekut’ hadden vervangen. Leer en luister hier.

Geef een reactie