Wandelen

20 apr 2020

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! In deze nieuwe coronaweek tipt Tjitse Ozinga wandelroutes in en rondom Nijmegen.

Na een paar weken van zelf-isolatie en quarantainemaatregelen ben je het binnen zitten wel zo’n beetje zat. Gelukkig mag je nog naar buiten om een rondje te wandelen! Daarom zet ik een aantal wandelroutes in en rondom Nijmegen op een rijtje. Dus trek je wandelschoenen aan en ga erop uit.

De uiterwaarden en de Ooijpolder

Waarschijnlijk komt de gemiddelde student in de zomer niet veel verder dan de Waalstrandjes, maar de polder loopt nog verder door! Wandel rustig in het zonnetje langs de rivier, en dan terug via de dijk. Qua afstand is er voor ieder wat wils. Zo kun je bijvoorbeeld ook helemaal langs de Bizonbaai wandelen, of neem een stukje van het Pieterpad (dat helemaal van Groningen tot Zuid-Limburg loopt!). Via een van de pontjes kun je zelfs oversteken naar de andere kant van de rivier. Kijk op Wandelen in de Ooijpolder voor meer informatie.

Geopaden

Ooit, tijdens de ijstijd, lag Nijmegen op de rand van enorme gletsjers. Onder het gewicht van het ijs zijn de stuwwallen en heuvels rondom de stad ontstaan. Hoewel de temperatuur sindsdien natuurlijk flink is gestegen zijn de overblijfselen hiervan nog steeds zichtbaar. De geopaden volgen deze sporen van de ijstijd, zoals steilwanden waarin aardlagen te zien zijn of zwerfstenen die vanuit het noorden door het ijs zijn meegenomen. Op de website van VisitNijmegen staan de routes aangegeven. Zo kan je lopen langs de Stadswaard, de Heumense Schans of de Mookerheide.

Vierdaagseroute

Dit is er eentje voor de echte fanatiekelingen. Of de Nijmeegse Vierdaagse nou doorgaat of niet, wat let je om zelf een van de etappes af te leggen? Neem bijvoorbeeld de route van de eerste dag van Elst, of de laatste dag van Cuijk over 30, 40 of zelfs 50 kilometer. Bijkomend voordeel is dat het nu een stuk rustiger is dan tijdens de echte Vierdaagse. En als je dit doortrekt weet je zeker dat je volgend jaar topfit aan de start staat! Routes zijn te vinden op de website van de Vierdaagse.

Rondje binnenstad

Tenslotte zijn er voor diegenen die liever dichter bij huis blijven altijd nog de vele stadsparken van Nijmegen. Slenter door het Kronenburgerpark of beklim de trappen van het Valkhof. Ook kun je de historische stadswandeling Nijmegen lopen, misschien kom je nog eens wat nieuws te weten over de stad!

Houd tijdens het wandelen en alle andere buitenactiviteiten altijd rekening met de richtlijnen van het RIVM. Probeer op anderhalve meter afstand van andere mensen te blijven, en vermijd waar mogelijk te drukke plaatsen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!