Weektip: bioscoopbezoek aan Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

27 nov 2018

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Deze week tipt Pim ten Broeke een bioscoopbezoek aan de film Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.

Deze keer luidt de weektip een bioscoopbezoek aan de nieuwe film in de spin-offreeks van Harry Potter. Ik beveel de film niet specifiek aan omdat de special effects erg goed waren en de film bomvol actie zit (dat was wel zo, maar, voor die referenties: lees de kranten). Ik wil hem tippen om de sfeer in de bioscoop.

Afgelopen zaterdag besloot ik – samen met mijn vriendin en zo’n zevenhonderd anderen – om op een gure novemberavond de regen en wind te trotseren en de Waal over te steken naar de Pathé in Lent. De zaal zat compleet vol met een aantal gezinnen, maar vooral heel veel medestudenten en leeftijdsgenoten.

De film die draait, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, is ongeveer halverwege, wanneer het beeld wisselt naar een nieuwe scène (geen spoiler: dit was al te zien in de trailer). Bezoekers glijden in 3D mee over een paar bergtoppen. Een meer komt in beeld en terwijl de iconische muziek van de franchise begint te spelen, tekenen zich aan de horizon de kenmerkende torens af van Hogwarts, de befaamde tovenaarsschool uit de Harry Potter-reeks. Een collectieve, melancholische zucht stijgt op uit de zaal.

Eigenlijk bezoek ik zelden de bioscoop. Waarom al die moeite doen en kosten maken als je ‘m ook kunt streamen of downloaden? Maar, de collectieve nostalgie die de zaal op deze zaterdagavond beleefde en het gevoel van verbondenheid dat plotseling heerste vond ik bijzonder.

Ik denk dat veel studenten, net als ik, zijn opgegroeid met de films van Harry Potter. Met je familie op de bank of met wat vrienden op een regenachtige middag de films kijken en wegdromen bij de magische taferelen. In de bioscoop beleefden we een moment waarop een zaal vol jongvolwassenen (die paar gezinnen daargelaten) ontsnapten aan hun tentamens en deadlines en zich weer even kind waanden. Terug naar die regenachtige middagen op de bank.

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands