Weektip: Bohemian Rhapsody

01 nov 2018

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Robin Oosthout tipt deze week de film Bohemian Rhapsody.

De band zou een van de beroemdste rockbands van de twintigste eeuw worden met een van de beste performers, maar ook met een tumultueuze geschiedenis: Queen. Op 1 november gaat in LUX de film Bohemian Rhapsody in première: een ode aan de band en zanger Freddie Mercury.

Het is 1970 in Londen als Farrokh Bulsara besluit zijn eigen band te verlaten en zich aan te sluiten bij Brian May en Roger Taylor. Niet snel daarna schrijven ze hun eerste nummers en verandert Bulsara zijn naam naar Freddie Mercury. Het is de geboorte van Queen.

Het pad naar succes van de band en haar leadzanger is echter zacht gezegd onstuimig te noemen. Het nummer Bohemian Rhapsody zal waarschijnlijk nooit een succes worden, zo wordt ze verteld. Maar ook de uit de hand gelopen levensstijl van Mercury en zijn ziekte wordt de band bijna fataal. Toch blijven ze muziek maken en dat leidt uiteindelijk tot een ongekend succes. Het noodlot slaat toe als Mercury in 1991 overlijdt aan de gevolgen van aids.

Tot op de dag van vandaag laat de band echter zijn sporen na: veel artiesten laten zich nog altijd door Queen inspireren. Regisseur Bryan Singer wilde dan ook een ode brengen aan de band met Bohemian Rhapsody. De film volgt de oprichting van de band en de extravagante levensstijl van Mercury tot aan het optreden van Live Aid, wat, ondanks een al ernstige zieke Mercury, gezien wordt als een van de beste optredens in de geschiedenis van de rockmuziek.

Rami Malek vertolkte de rol van Mercury, en nam dat zonder twijfel zeer serieus. In een interview met BBC geeft hij toe urenlang filmpjes van Mercury te hebben bestudeerd om zijn manier van doen en optreden goed na te kunnen doen, piano- en zanglessen te hebben gevolgd en zelfs neptanden te hebben laten maken.

De film gaat op 1 november in première en draait in LUX. Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands