Weektip: Triumph of Fear. The Geopolitics of TV Series

20 nov 2018

Geen idee wat je de komende week moet gaan doen? Onze weektippers weten raad! Robin Oosthout tipt deze week de lezing Triumph of Fear. The Geopolitics of TV Series van Radboud Reflects.

De kans is groot dat je iets van House of Cards of Game of Thrones hebt meegekregenHet spel dat de personages spelen in hun strijd om de macht is voor veel mensen interessant om naar te kijken. Maar wist je dat de politieke verhoudingen in de series een reflectie zijn van de situatie in het echte leven? En dat de series invloed kunnen hebben op je emotionele toestand? Politicoloog Dominique Moïsi vertelt erover in de lezing die Radboud Reflects deze vrijdag organiseert.

Moïsi is een Franse politicoloog in de internationale betrekkingen die meerdere boeken schreef over deze thema’s. Zo zegt hij in zijn boek The Geopolitics of Emotion dat er in het Westen een angstcultuur heerst. Deze angst zorgt ervoor dat er een politiek van zelfbehoud ontstaat: we proberen ons eigen hachje te redden.

Volgens Moïsi zijn de politieke verhoudingen in series als Game of Thrones ook een teken van angst bij de scenarioschrijvers. Zo zouden ze bang zijn voor een dictatuur en dat weerspiegelen in hun serie. Hetzelfde geldt bij House of Cards, waar de schrijvers bang zouden zijn voor de ondergang van de democratie.

Maar Moïsi stelt ook dat het verder kan gaan dan slechts deze weerspiegeling. Zo kunnen we ook emotioneel beïnvloed worden door de series die we op tv kijken. Het zou ons bijvoorbeeld ook angstig of wantrouwig kunnen maken jegens de politieke verhoudingen in onze eigen samenleving. Volgens Moïsi is dat een van de redenen dat bijvoorbeeld House of Cards zo populair is in China: het is een weerspiegeling van wat ze zien in hun eigen samenleving, wat hen nog achterdochtiger maakt naar hun eigen overheid.

Na de lezing zal Moïsi geïnterviewd worden door filosoof Arjen Kleinherenbrink, die werkzaam is op de Radboud Universiteit. De lezing is op 23 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Collegezalencomplex. Meer informatie en tickets vind je hier.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands