Radboud Universiteit neemt afscheid van Blackboard

24-08-2017

De Radboud Universiteit gaat afscheid nemen van de elektronische leeromgeving Blackboard. Het systeem – waar door sommige docenten veel, vaak en fanatiek op gemopperd werd – wordt vervangen door Brightspace. ‘Dit is veel moderner en gebruiksvriendelijker dan Blackboard.’

Blackboard (dat overigens ook genoeg tevreden gebruikers kent) wordt in de loop van volgend collegejaar vervangen door Brightspace – dat de verplichte Europese aanbesteding won. Helemaal zeker is de overgang overigens nog niet: eerst wordt uitgebreid getest of Brightspace werkt zoals de makers beloven.

Brightspace is ook beter mobiel te gebruiken

‘Brightspace is een heel moderne elektronische omgeving en het werkt veel gebruiksvriendelijker en intuïtiever dan Blackboard’, zegt projectleider Erik Reinders, van het Radboudprogramma ICT in het onderwijs. ‘Brightspace is beter aan te passen aan de individuele wensen van de gebruikers en heeft veel uitgebreide opties. Maar als je daar geen gebruik van wilt maken, dan zitten ze je niet in de weg. We kunnen hiermee echt een kwaliteitsslag maken, zodat docenten steeds liever met een digitale leeromgeving werken.’ Daarnaast is Brightspace in vergelijking met Blackboard beter ingericht voor mobiel gebruik.

Gesprek

Voordat het systeem definitief in gebruik genomen wordt aan de Radboud Universiteit, krijgen alle docenten een instructie. ‘We streven ernaar om iedereen persoonlijk te spreken zodat we docenten het systeem en alle extra mogelijkheden kunnen uitleggen’, zegt Reinders. Voor de talloze bestanden die van het oude naar het nieuwe systeem moeten worden omgezet, komt een speciaal team. ‘Het is de bedoeling dat docenten zo weinig mogelijk last hebben van de overgang.’

5 reacties

 1. J.P. schreef op 24 augustus 2017 om 17:47

  De universiteit mag zich natuurlijk allereerst afvragen of het een compleet en afgewerkt systeem is. Dat was en is bijvoorbeeld bij het nieuwe zoeksysteem van de UB niet het geval. Maar de belangrijkste vraag is nog wel of een zichzelf respecterende universiteit haar tere studentenzieltjes alleen maar fragieler wilt maken met een opgevoerd ‘learning management system’ waarover onder andere het volgende wordt gepretendeerd: ‘Help more students succeed with tools to monitor, evaluate, and even predict their performance.’ (https://www.d2l.com/solutions/higher-education/) De heer Reinders zegt dat Brightspace ‘aan te passen is aan de individuele wensen,’ maar het overgrote deel van de studenten zal er waarschijnlijk geen erge in hebben dat hun studiesucces gemonitord en voorspelt wordt. Het zijn nog altijd de studenten zelf die verantwoordelijk zijn voor hun studiesucces. Het ontwikkelen van die verantwoordelijkheid is een van de belangrijke zaken die op de universiteit tot wasdom hebben te komen. Het zijn louter perverse financiële prikkels die ertoe leiden dat de universiteit zich naar hartenlust inlaadt met dit soort de-humaniserende en techno-utopistische ideetjes, waarbij op schijnheilige wijze voorbij gegaan wordt aan ieder inzicht over hoe de (hoge) cultuur tot stand is gekomen.

 2. Joost schreef op 24 augustus 2017 om 21:24

  Jammer dat we niet bij Blackboard zijn gebleven! Liever de duivel die je kent; scheelt een hoop gedoe en geld m.b.t. ’t trainen van docenten, en onderaan de streep is ’t gewoon dezelfde chaos in een ander jasje. Het kan te veel en bereikt te weinig.

 3. AS schreef op 25 augustus 2017 om 09:07

  Als docent was ik toch liever bij het bestaande platform gebleven. Toegegeven, sexy zal Blackboard nooit worden en het is altijd wel wat prutsen, maar wie garandeert dat het nieuwe platform beter zal functioneren? Leren werken met Brightspace en de kinderziektes van het nieuwe platform overwinnen zal een pak tijd en energie kosten…

 4. Thom schreef op 28 augustus 2017 om 09:58

  @JP: Blackboard heeft minstens zoveel tracking opties.

 5. Take Marifat schreef op 1 september 2017 om 20:03

  Alles wordt zonder toestemming verwisseld en ingeruild! Computersystemen, locaties van faculteiten, hoogleraren, universitaire docenten, studenten, enzovoort.
  Slechte kopieën zijn het. Fake!!!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!