Academic chique

12 nov 2020

Adriaan Duiveman Adriaan Duiveman is historicus en doet promotie-onderzoek bij Nederlandse Taal en Cultuur. Hij schrijft over zijn ervaringen als promovendus aan de Radboud Universiteit. Bekijk alle berichten van Adriaan Duiveman

Tweedjasjes, geruite rokken en Oxford brogues: dit moet je dragen als je de dark academia in wil. DA is dé nieuwe modetrend voor hipsterintellectuelen die nog altijd wachten op de uitnodiging van de Dead Poets Society. Of zoals een volgeling op YouTube het samenvat: ‘Dark academia is twintigste-eeuwse professoren nadoen.’ Ik schrok daar toch even van. De YouTuber stelde me toen gerust: het gaat hier natuurlijk niet om echte hoogleraren, maar om de profs in de films.

Iedereen die langer rondloopt in de echte ivoren toren weet dat je voor een verfijnde kledingstijl niet op de uni moet zijn. Vooral mannen gaan de modieuze mist in. Dat je zwarte gaten of spijkerschrifttabletten kan ontrafelen, betekent nog niet dat je een overhemd bij een broek kan uitzoeken. Integendeel.

Hoogleraren in te ruime pakken, dassen met jolige patronen, paardrijbroeken zonder paard; ik heb het allemaal gezien op congressen. En daar doen academici nog hun best. In bepaalde vakgebieden wordt er al niet eens meer een poging gedaan tot academic chique. Een presentatie geven in korte broek? Het kan gewoon bij geografie.

Een van de weinige modieuze lichtpunten op onze campus is de rechtenfaculteit. Juristen snappen nog het belang van decorum. De mannelijke docenten bij rechten worden geacht hun vakken in pak te geven. Het lijkt er op dat veel academici echter hun identiteit ontlenen aan een gebrek aan stijl. Immers, als je je bezighoudt met de wonderen van de kosmos of de geest, wat boeit het textiel om je dierlijke lijf je dan nog? Erger nog, is dat textiel niet het probleem?

Een vriend die ergens in Nederland promoveert bij rechten had eens een afspraak op de lokale letterenfaculteit. Toen hij door de gangen liep in zijn pak kwam hij een genderonderzoekster tegen. Ze deinsde weg. ‘Wat een heteronormativiteit! Wat een patriarchale manifestatie!,’ prevelde ze. Ze hield Judith Butlers Gender Trouble stevig vastgeklampt. Alsof een vuistdikke queer theory dit katoenen kwaad kon afwenden, zoals vampieren wegschrikken van Bijbels.

College geven in driedelig pak is misschien wat overdreven. Toch, hebben we hier niet een verantwoordelijkheid als mannelijke docenten? Terwijl onze vrouwelijke collega’s allerlei ongepaste opmerkingen over hun kleding krijgen in studentenevaluaties, kunnen mannelijke docenten wegkomen met alle modecriminaliteit. En dat terwijl wij, mannen, juist een voorbeeldfunctie hebben. In hun eerste studiejaar ontdekken jongens dat ze niet meer met hun moeder naar de Jack & Jones hoeven. Laat hen zien hoe je je kleedt voor professionaliteit. Laat hen zien wat een gestreken overhemd is.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!