column

Dopper

04 dec 2019

Het Nederlandse bedrijf Dopper heeft meer dan 9 miljoen gelijknamige flesjes verkocht. Tel de knock-off-doppers daarbij op en zowat de helft van de Nederlandse bevolking heeft een duurzaam waterflesje, al dan niet gebrand door een bedrijf dat zich graag profileert als bijdragend aan de duurzaamheid. Eén ding weet ik bijna zeker: op de universiteit zal het met een lampje zoeken zijn naar een student die geen Dopper heeft.

Tijdens mijn colleges en de mondelinge tentamens die ik afneem, komt er steevast een Dopper op tafel. In drie kwartier kun je als student kennelijk door dehydratie in een vegetatieve toestand terechtkomen. Voor een docent geldt dat overigens niet: die geeft aansluitend twee keer drie kwartier college zonder vloeistoffen tot zich te nemen (en vaak heb ik ook nog niet ontbeten). Ik nam een keer een mondeling tentamen af van een jongeman die met een latte – ik vergat hem te vragen of het een soja-latte of haver-latte was – binnenkwam en driftig in het schuim roerde als hij moest nadenken over een vraag. Uit zijn rugzak nam hij ook nog een Dopper.

Sinds kort ben ik tot het inzicht gekomen dat de Dopper niks te maken heeft met een chronische onbalans in de vochthuishouding van de student. Zoveel wordt er namelijk niet genipt aan het herbruikbare waterflesje. Gelukkig maar, want de flesjes kunnen een bedreiging zijn voor de gezondheid. Een onderzoek bracht namelijk aan het licht dat als de Doppers niet elke dag gereinigd en gedroogd worden ze qua bacteriën boven het niveau van slootwater voor koeien komen.

Uit mijn observaties bleek dat de Dopper vooral wordt gebruikt om iets te hebben om vast te houden en aan te friemelen of om jezelf een houding te geven. Toen ik merkte dat studenten zelfs in de pauze hun Dopper mee naar buiten nemen zonder ze aan de lippen te zetten, besefte ik het plots: de Dopper is de sigaret anno 2019! Een gezonde verslaving die volledig omgevingsneutraal beleefd kan worden: geen geurbelasting, geen bedreiging voor de volksgezondheid (hooguit die van de Dopperist zelf) en volledig milieuvriendelijk. Go Dopperisten!

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

12 reacties

  1. C schreef op 10 december 2019 om 22:49

    Zou het ook te maken kunnen hebben met angst voor een slechte adem? Dat geldt voor mij persoonlijk wel. Ik weet dat, ondanks dat de tandarts/mondhygiënist me maar al te vaak complimenten geeft voor mijn schone gebit, en ondanks het dagelijks flossen en tong en tanden reinigen, ik nog al eens kamp met een slechte adem. Helaas. En ik weet dat drinken de nare geur deels wegneemt. Voor mij is dat de belangrijkste reden dat ik constant drink.

    • Cornelis schreef op 11 december 2019 om 14:13

      Het lijkt mij sterk dat 95% van de universiteitsstudenten kampt met een slechte adem, toch sterkte. Constant drinken daarentegen is voor menig student geen onbekende handeling.

      Doppers zijn toppers, water tegen de kater. Leuk artikel.

    • Mark schreef op 13 december 2019 om 15:03

      En zoals de schrijver zegt: er wordt vaak niet eens gedronken van de fles dus dat zal niet de reden zijn.

    • Ruth Kruijshoop schreef op 15 december 2019 om 23:27

      Wat vervelend voor u dat u daar zo n last van hebt. 2 keer per dag poetsen, regeren en tongschrapen zal genoeg moeten zijn. Er kan een ander medisch probleem aan ten grondslag liggen. Weet u dat te vaak poetsen uw mondkwalliteit ook achteruit kan laten brengen?

      Ingaande op t artikel; prachtig een dopper ter vervanging van sigaret. Prima toch?

  2. Diana schreef op 11 december 2019 om 20:39

    Dopper heeft gewoon een supergoed product op de markt gebracht. Eerlijk gezegd doet de vorm, kleur en hoe het in de hand ligt ook iets met mijn brein.

  3. Cees schreef op 12 december 2019 om 05:55

    Doppers, hebben totaal geen toegevoegde waarde, als het om gezondheid gaat… De mens is niet gebaat bij steeds drinken door de dag heen… Sterker nog, het kan juist zorgen voor hoofdpijn en blaasproblemen. Het toenemen van de welvaart, met als gevolg het steeds voorhanden zijn van vers drinkwater en voeding, is vreemd voor het menselijk lichaam.. de evolutie van ons lichaam houdt de ontwikkeling niet bij, en is nog steeds geprogrammeerd om op zoek te gaan naar drinkwater bij dorst, en dan zoveel mogelijk te drinken om weer een tijdje door te kunnen, dit gedrag is niet veel anders als bij dieren, die deze gewoonte ook hanteren…
    Goeie marketing die doppers….

    • NR schreef op 17 december 2019 om 22:30

      Ook op de basisschool is de dobber niet meer weg te denken. De voornaamste redenen:
      1) als de dop er goed op zit lekt de Dopper niet.
      2) de Dopper kan goed in de vaatwasser.
      3) de Dopper heeft erg leuke kleuren.
      4) je kunt je Dobber personaliseren.

      De volgende lichting studenten zullen dit vast voortzetten… kids zullen blijven “Dobberen”.

    • Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 8 januari 2020 om 13:29

      Gewoon uit de kraan drinken is het beste.
      Materiaal voor de BeoBottle moet ook vanuit Brazilië hier naartoe en dat gaat ook niet per bakfiets.

  4. Steven schreef op 18 december 2019 om 23:37

    Die Doppers zijn ideaal wijn en bier kunnen drinken als het 3 uur is en je nog les hebt en die leraren maar denken wat drinken ze voorzichtig :’)

  5. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 23 januari 2020 om 14:56

    En we moeten niet overdrijven.
    Ik las vandaag een mooie zin die ik de klimaat hysterici niet wil onthouden.

    “wij zitten midden in een staatsgreep van alarmisten: En tegelijkertijd wordt ons niets gevraagd. De boven ons gestelden claimen meer te weten, en moreler en ethischer te handelen. We zitten midden in een staatsgreep van alarmisten en soms piepjonge ondergangsprofeten, met als echt gevaar het verlies van onze vrijheden en welvaart.”

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!