Henk!

09-03-2018

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik kan me vergissen hoor, dat zou de eerste keer niet zijn, maar je zou toch denken dat de belangrijkste taak van het Facilitair Bedrijf van onze universiteit bestaat uit, zeg maar, faciliteren. En faciliteren kent diverse betekenissen. Voorzien van faciliteiten, bijvoorbeeld, of helpen, behulpzaam zijn. Maar ook voorwaarden scheppen. Of vergemakkelijken, en niet te vergeten ondersteuning bieden. Vijf betekenissen, best veel woorden, die ook in één woord zouden kunnen: Henk. Of vooruit, in twee woorden: Henk Link.

Sinds gisteren voel ik me nog meer verwant aan Henk dan daarvoor. Ook pH-neutraal is Link. Pislink zelfs. Eigenlijk ben ik nog linker dan toen mijn eigen baan op de tocht kwam te staan. Want mijn baan, dat was een particulier dingetje waar buiten mij en de mijnen toch weinig mensen last van hadden, maar hier is René Hagels van het Facilitair Bedrijf bezig om het gehele Erasmusgebouw een loer te draaien. En waarom? Omdat de lokalen voortaan niet meer op slot gaan en Henk dus geen sleutelbewaarder meer hoeft te zijn. Alsof dat alles is wat Henk doet. Henk faciliteert, meneer Hagels. Henk voorziet van faciliteiten, schept voorwaarden, is behulpzaam, vergemakkelijkt en biedt ondersteuning. Wat dat hele Facilitair Bedrijf van u zou moeten doen, doet Henk.

Dat Facilitair Bedrijf, dat is er toch om de rest van de universitaire gemeenschap te faciliteren? Om ervoor te zorgen dat de primaire processen – onderwijs en onderzoek – optimaal kunnen verlopen? Om ervoor te zorgen dat de universitaire medewerkers hier een beetje prettig kunnen werken en de studenten een beetje prettig kunnen studeren? Daarvoor is Henk nodig – zoals de petitie, die massaal wordt ondertekend, meer dan duidelijk maakt. Henk ís het Erasmusgebouw – en zolang er geen nieuwe Henk is mag Henk niet eens met pensioen, laat staan dat hij wordt verplaatst.

Het lijkt mij duidelijk: als het Facilitair Bedrijf de component ‘faciliteren’ in zijn naam ook nog maar een beetje serieus neemt, blijft het van de positie van Henk af.

6 reacties

 1. Ron Wanmaker schreef op 9 maart 2018 om 12:34

  Net als je denkt dat het management niet slechter kan komen ze weer met een achterlijk plan om ergens een paar euro te besparen. Ze hebben de mond vol over klantvriendelijkheid en hospitality maar dat zijn gewoon lege woorden. Dit is weer bedacht door mensen die niet weten hoe het in de werkelijkheid toegaat. Maar er wordt zowiezo nooit geluisterd naar het personeel. Ik kan me goed voorstellen dat de faculteiten van de portiers in de toekomst af willen want velen van de inhuur die er neergezet wordt zijn ongeschikt. Je schaamt je gewoon ervoor. Maar ja als er maar een poppetje zit is het hele idee. Er wordt niet gemanaged maar baasje gespeeld. Het lijkt me goed als jullie een boek over managen leest van Ricardo Semler.

 2. Amici schreef op 15 maart 2018 om 19:59

  Is Ron onze nieuwe professor? Welke boeken dan niet zijn goed ? Ik kan maklijker studeren. Leven is leven geen boek helpt een helemal niet. Ervaring, situatie denk je “professor” dat alles is zo makkelijk? Voor Henk is moeilijk genoeg en waar zijn alles die reacties? Positief bedoel ik

 3. jan erren schreef op 19 maart 2018 om 09:48

  Ik ben erg blij dat Henk zijn plek mag behouden .Het zou een groot gemis zijn wat betreft hospitality in het Erasmus gebouw want Henk is een voorbeeld van waar Hospitality voor staat ( klantvriendelijk ,deskundig, altijd goede zin enz).
  Een voorbeeld voor iedereen van het facilitair.
  Ik ben het trouwens eens met Ron dat er nog te licht word gedacht over de portiers functie dit is geen kwestie van iemand op de plek neer zetten en dat is het.
  Het hoeven niet perse “Henks ” te zijn maar ze moeten wel in die richting zitten..

 4. Ron schreef op 19 maart 2018 om 14:41

  Hallo Amici,

  Het lijkt mij beter dat jij je beperkt tot het leren van het Nederlands.

  • Amici schreef op 27 maart 2018 om 20:33

   Dat klopt Ron moet Ron zijn of heeft gelijk of niet maar altijd heeft wat te zeggen

  • Amici schreef op 27 maart 2018 om 20:40

   Jij bent wel open mind en weet je alles proficiat

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands