Liever rijks dan paaps

15 jun 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

God, wat was ik daar graag bij geweest, bij die rechtszaak tussen het Stichtingsbestuur en de bisschoppen. En natuurlijk, als ik was gegaan, dan was het in vol ornaat geweest. Mijter, tabberd, bisschopsring, staf – hooguit had ik misschien mijn opplakborstelwenkbrauwen thuisgelaten, maar baard en pruik hoorden er zeker bij – al is het maar omdat anders de mijter over de oren zakt, maar dat terzijde. Als hulpbisschop vond ik het een gemiste kans dat niet alleen ik er niet was, maar dat alle bisschoppen verstek lieten gaan. Alleen een advocaat hadden ze gestuurd – alsof ze de eerste de beste koorknaap de mis lieten leiden.

Ik heb me er flink over verbaasd, over dat conflict tussen stichting en bisschoppenconferentie. Ik heb altijd gedacht dat het meer een protestants trekje was om elkaar in geloofszaken de maat te nemen, dat katholieken daar een stuk losser mee omgingen. Zoiets van als je niet per se tegen bent, dan hoor je erbij. Maar nee hoor – dat geldt misschien voor een simpele werknemer, maar als je de universiteit wilt besturen moet je blijkbaar je boekje overleggen met de stempels van elke communie om tot dat selecte gezelschap toe te mogen treden. Want o wee, de wetenschap zou eens te weinig de RK richting uitgaan – daar hebben we sinds Galilei alleen maar gedonder mee gehad.

Gelukkig stond het stichtingsbestuur, nou ja, die paar mensen die daar nog in zitten omdat de bisschoppen dus weigeren nieuwe bestuursleden te benoemen – dat stichtingsbestuur stond dus gelukkig pal voor de wereldse kijk op de universiteit. Liever af van het predicaat katholiek dan onder het juk van de bisschoppen, was de teneur, dan maar een rijksuniversiteit! Terecht. Laat die bisschoppen nu maar hun kerk besturen, daar hebben ze de handen meer dan vol aan.

Als voormalig scheurmaker verheug ik me al op de aanstaande reformatie op de campus en de beeldenstorm die daarop zal volgen. Maar als bisschop van Myra zou ik mijn collegae vermanend hebben toegesproken, uiteraard op rijm:

‘Makkers, staakt uw wild geraas,

Het Stichtingsbestuur is hier de baas!

En bent u dan niet blij van zin

Zak er dan maar lekker in!’

Sint

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!