Nieuwe studenten

30 aug 2018

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Zo net voor het begin van het nieuwe academiejaar is er weinig opbeurend nieuws voor studenten. Steeds meer studenten kampen met psychische klachten, met een studieschuld krijgen ze minder hypotheek en dus minder kans op de woningmarkt, en geen enkele belofte rond de invoering van het leenstelsel voor studenten is waargemaakt. Je zal deze zomer maar aan een studie beginnen…

Voeg daar voor de Nijmeegse student nog aan toe dat de halve campus in puin ligt. Toen ik vorige week van het Grotiusgebouw naar het Gymnasion liep om het introductiecollege notarieel recht te geven, keek ik door de ogen van een nuldejaars naar de campus. Weinig florissant. Als startend student zou ik me afvragen of ik de voltooiing van de geplande bouwwerken nog zou meemaken vóór mijn afstuderen.

Zouden studenten ook al weten dat de colleges met ingang van dit jaar gruwelijk vroeg starten, om half negen?

Mijn studenten notarieel recht in het introductiecollege zagen er allemaal fris en fruitig uit. Ondanks het gesomber in de media en ondanks de ongetwijfeld intensieve introductiedagen. De zaal was een aantal jaren geleden wel eens minder goed gevuld geweest met nieuwe aanwas dus ik ging er vol tegenaan. Zo vertelde ik bijvoorbeeld dat je een onderscheid kunt maken tussen een juridische en een biologische vader. Deze twee figuren hoeven niet één persoon te zijn. Oftewel: misschien is de man die je ‘paps’ noemt alleen je juridische vader.

En aan de hand van Patricia Paay vertelde ik hoe ex-zakenpartners zich juridisch tegenover elkaar moeten gedragen. Een van de nieuwe studenten notarieel recht, die dacht dat het verhaal een andere wending zou krijgen, zag er even niet meer zo fris en fruitig uit. Iets te weinig slaap, te veel drank en te veel inlevingsvermogen?

Ik hoop dat het goed komt met de nieuwe Nijmeegse studenten. Dat ze ondanks alles een beetje relaxed weten te blijven. Met de campus komt het vast ook goed; in 2020 moet alles weer een beetje toonbaar zijn. En over dat kwartiertje eerder college in de ochtend komen we ook wel heen…*spreekt zichzelf moed in.

1 reactie

  1. Oud student rechten schreef op 1 september 2018 om 12:57

    Ik kan me de woorden van Ybo Buruma bij de introductie voor eerste jaars nog goed herinneren.. “gaat u vooral iets doen met uw leven. Word geen Veolia student (stoptrein tussen Limburg en nijmegen), maar ga op kamers en wordt volwassen. Ga vooral niet alleen maar studeren, naar colleges en weer naar huis om tv te kijken. Word lid! Hoeft niet perse van een studentenvereniging, als u maar iets doet. Het ergste is dat u niks meemaakt en ‘veraardappeld’. “. Een jaar later sloeg de kredietcrisis in in Nederland. Toen ik aan mijn master begon werd je bij menig advocatenkantoor niet aangenomen als je niet 2 masters had en een 8 gemiddeld. En nominaal was afgestudeerd, maar een ‘perfect’ cv had. Dat had ik niet. Het is (meer dan) goedgekomen met mij en met vele anderen, die gewoon netjes hun master hebben behaald. Ons vakgebied is nog steeds relevant. Geniet van de studie. Doe je best, maar geniet! Het komt allemaal wel goed. Beloofd!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands