column

Rust en ruimte

22 sep 2022

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

‘Grote investeringen in mbo, hoger onderwijs en wetenschap brengen rust en ruimte voor docenten en studenten’ zei onze koning deze week namens het kabinet – en ik feliciteerde mijzelf maar eens met mijn perfecte timing. Was er een beter moment denkbaar om de ondersteunende diensten in te ruilen voor een docentenfunctie aan deze mooie universiteit?

Eerlijk gezegd had ik me wel achter de oren gekrabd of het zo’n verstandige zet was om over te stappen. Ik had voor mezelf een tamelijk rustig hoekje gecreëerd (volgens sommigen gebeurde er in dat hoekje zelfs een beetje te weinig) en ging nu naar een branche die al jarenlang demonstreert tegen een te hoge werkdruk. Maar gelukkig, ik hoef me niet druk te maken. Rust en ruimte bij koninklijk besluit. Heerlijk.

Al moet ik het nog zien, natuurlijk. Als docent in mij behoorlijk vreemde vakken (wat doet een politicoloog bij het departement taal en communicatie, vroeg ik mij, namens mijn nieuwe collega’s, op de aftrapbijeenkomst af) gaat er al een aardig stuk van de rust verloren door het inlezen in allerlei voor mij nieuwe theorieën. De ruimte voor andere taken, zoals onderzoek, wordt daar aanzienlijk door opgeslurpt.

En dan heb ik nog geluk. Ik had ook student kunnen zijn – eens zien wat die voor rust en ruimte studenten voelen nu ze weer verplicht worden naar de campus te komen na twee jaar colleges vanuit huis. Gelukkig krijgen ze volgend jaar een verhoogde basisbeurs, maar van enige rust in het studieprogramma is natuurlijk al lang geen sprake meer door nominale studieduren, bindende studieadviezen en min of meer verplicht werken naast de studie.

En dan had het nóg erger kunnen zijn: je kunt ook nog recent of aankomend ex-student zijn. Met zo’n torenhoge studieschuld, waar de overheid maar een heel schamele tegemoetkoming in gaat geven. Ondernemers kregen miljarden in coronatijd, gezinnen krijgen miljarden vanwege de energiecrisis (alles onder het motto: geld zat) maar een enigszins reële compensatie voor het enige cohort dat zijn financiële toekomst heeft verspeeld door te gaan studeren zit er niet in, want dat is dan plotseling te duur. Rust en ruimte – ammehoela.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!