Trophy husband

14 sep 2020

Adriaan Duiveman Adriaan Duiveman is historicus en doet promotie-onderzoek bij Nederlandse Taal en Cultuur. Hij schrijft over zijn ervaringen als promovendus aan de Radboud Universiteit. Bekijk alle berichten van Adriaan Duiveman

Zijn beste carrièreadvies? Trouw een rijke vrouw. Of man, wat je wilt, als zij of hij maar rijk wordt. Het was de wijze raad van een van mijn oud-docenten bij geschiedenis. Met zijn excentrieke charme en ruige paardenstaartje was hij de sterke man achter de succesvolle arts geworden. Over hem hoefden we ons geen zorgen te maken, zo zei hij. Hij zat gebakken.

Onlangs pochte een letterencollega bij de lunch ook over zijn vrouw. Ze was natuurlijk bovenal lief, intelligent en mooi. Maar dat ze ook nog eens een carrièretijgerin met topsalaris was, was toch maar mooi meegenomen. Hij was, zo zei hij trots, een trophy husband.

Een studie in de geesteswetenschappen is geen enkeltje UWV. Letterenalumni komen overal terecht, en sommigen verdienen daar goed geld. In Sensemaking, een vlammend betoog voor de geesteswetenschappen, zet topconsultant en filosoof Christian Madsbjerg de cijfers op een rijtje. Wat blijkt: in de top-10 procent van meestverdienende Amerikanen zijn niet de bèta’s, maar juist alfa’s oververtegenwoordigd.

Toch… De letters ‘MA’ achter je naam zijn ook weer niet een gegarandeerde financiële jackpot. Als je niet kijkt naar de rijkdom aan kennis en inzicht, maar puur focust op de financiën, dan is een diploma in de letteren of filosofie een hit or miss. De meesten missen. Je kan er van leven, maar dat koophuis in Nijmegen-Oost, die Volvo XC, en die vijf gangen bij De Nieuwe Winkel: ik geef je een kleine kans. Tenzij je goed trouwt.

Maar waarom wil je als rijke techneute, notaris of chirurge een minder verdienende neerlandicus of antropoloog? Het is natuurlijk supersexy als er een postmoderne roman op zijn nachtkastje ligt. Of wanneer hij op de camping de sociale rituelen rond de wc-hokjes gaat duiden. Maar het is bovenal leuk om te pronken met zo’n slimme geesteswetenschapper aan je arm. Je kan zo al je oude dispuuts- of ploeggenotes laten zien dat jij je zo’n luxe exemplaar kan veroorloven.

Je partnerkeuze is ook een carrièrekeuze. Het is daarom tijd dat Career Service van de Radboud bij gaat klussen als datingbureau. Mensen vallen op mensen die op hen lijken, zo concludeerde neuroloog João Guimarães. Studenten met grootse ambities die goed gaan verdienen worden daarom gekoppeld aan medestudenten met even zo grote ambities, maar die daar helaas minder salaris voor gaan vangen. Vervolgens gaan de coassistenten op date met filosofen, juristen met sociologen en techneuten met historici. Het leidt vast tot boeiende gesprekken over medische ethiek, misdaadcijfers of rekenmachines uit de oudheid.

En dan is er nog een voordeel: elke match draagt bij aan het verkleinen van de sociaaleconomische ongelijkheid in Nederland. Nivelleren kunnen we in schijf 2 en box 3, maar we kunnen het ook in de echtelijke sponde. Dat is toch een stuk gezelliger? Kortom, ambitieuze powervrouw, pak eens een filosoof, historicus of neerlandicus als relationeel pronkmateriaal.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!