Amsterdamse hoogleraar weg na seksueel wangedrag

15-05-2019

Een voorname hoogleraar arbeidsrecht van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maakte zich jarenlang schuldig aan grensoverschrijdend seksueel gedrag. Afgelopen november heeft hij gedwongen ontslag genomen, na intern onderzoek van de UvA. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC, die de betreffende jurist op last van de rechter alleen bij zijn initialen noemt, R.B.

Volgens de krant maakte B. ‘met regelmaat toespelingen, seksueel getinte opmerkingen en ‘grappen’ tegenover meerdere vrouwelijke collega’s’, zoals ‘Ik heb me net op je afgetrokken’ en ‘jij zou het eens op z’n Frans moeten doen’.

Klachten van slachtoffers werden lange tijd niet serieus genomen. B. was succesvol als jurist – binnen universiteit en gerechtshof – en bovendien aimabel en humoristisch. Het maakte hem tot de ‘ongekroonde koning’ van de afdeling, die lange tijd weg wist te komen met grensoverschrijdend gedrag.

B.’s casus past in het beeld dat geschetst wordt in het rapport over wangedrag in de wetenschap, dat het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren vorige week uitbracht. De hiërarchische structuur binnen universiteiten zou intimidatie van met name vrouwelijke wetenschappers in de hand werken.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands